Napad NOVJ na Vlasenicu juna 1942.

(Preusmjereno sa stranice Napad NOVJ na Vlasenicu 1942.)

Grupa istočnobosanskih udarnih bataljona (Kasnije: Šesta proleterska istočnobosanska NOU brigada) i Birčanski Narodnooslobodilački partizanski i dobrovoljački odred izvršili su 15. juna 1942. neuspeo napad na Vlasenicu. Desna kolona je zauzela uporište Han Pogled i razbila četu ustaša, ali je, zbog neuspeha srednje kolone da potpuno slomi spoljnu odbranu grada i zbog kolebanja Zalukovičkog dobrovoljačkog bataljona kod leve kolone, napad obustavila. Istovremeno su se iz Han Pijeska, posle oštre borbe na Ploči, u grad probile po jedna četa iz nemačke 718. pešadijske divizije i domobranskog 8. pešadijskog puka sa nešto ustaša. U borbi na Orlovači je poginuo komandir čete 2. udarnog istočnobosanskog bataljona Lazo Lazić Stojanović, narodni heroj.

Napad NOVJ na Vlasenicu juna 1942.
Segment Drugog svetskog rata
Datum jun 1942.
Lokacija istočna Bosna
Ishod
Pobeda ustaške Crne legije
Sukobljene strane
Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije
Ustaška Crna legija
Angažirane jedinice
Grupa istočnobosanskih udarnih bataljona, Birčanski odred 1 bojna i 2 satnije Crne legije
Snage
950 boraca 800 boraca
Žrtve i gubici
17 mrtvih i 40 ranjenih nepoznati

Plan napada uredi

Vlasenica je po administrativnoj podeli u Kraljevini Jugoslaviji bila sresko sedište, a 1942. bila je važno ustaško uporišta, u kome se nalazila posada od oko jedne bojne (bataljona) ustaša — Crne legije (500 ljudi). Na Han Pogledu (na putu između Vlasenice i Han Pijeska) bila je jedna satnija (četa) ustaša, i u Milićima takođe jedna četa.

Han Pogled, ključno neprijateljsko uporište u spoljnoj odbrani Vlasenice i veza između nje i Han Pijeska, nalazi se u sredini šume, tako da je napadač mogao postići iznenađenje. desna kolona — 1 bataljon (Romanijski) i Brainački bataljon Birčanskog odreda — napadala je na Han Pogled. Srednja kolona — 2. i 3. bataljon Grupe udarnih bataljona i ostatak Birčanskog odreda — napadala je na samo mjesto. 2 bataljon i četa Birčanskog odreda napadali su na Kik, „Visevac i Orlovaču, a ostale snage vršile su direktan napad na Vlasenicu. Leva kolona — četa 3. bataljona n Zalukovački dobrovoljački bataljon — napadala je na Miliće.

Tok napada uredi

Napad je počeo 15. juna u 4 časa ujutru. Desna kolona, pod zaštitom mraka, neopaženo se privukla kroz šumu ustaškim položajima na Han Pogledu. Iznenada, borci su uskočili u ustaške rovove i, posle kraće borbe, rasterali i delom uništili ustašku posadu. Po izvršenom zadatku postavljena je zaseda prema Han Pijesku, koja je već u ranim jutarnjim časovima odbila napad Nemaca i ustaša sa nekoliko tanketa, koji su iz Sokoca i Han Pijeska pošli u pomoć opkoljenoj posadi u Vlasenici.

Srednja kolona je u početku imala uspeha. Prepadom je zauzela Kik (kota 904) i nastavila napad prema Visevcu (položaj iznad same južne ivice mesta), koji nije uspeo. Borba za Visevac otegla se sve do 10 časova pre podne. Kolonu je napala avijacija i prilično rastrojila njen napad. Orlovača takođe nije zauzeta. Bataljon koji je napadao sa severa na samu Vlasenicu podišao je prvim kućama, ali su ustaše, ohrabrene zbog toga što su održali Visevac i Orlovaču, izvršile protivnapad i primorale bataljon da povlačenje. Leva kolona nije ispoljila značajniju aktivnost. U dobrovoljačkom bataljonu došlo je do kolebanja i rasula, a četa udarnog bataljona bila je suviše malobrojna da bi se osetilo njeno dejstvo.

Oko 10 časova pre podne, štab grupe ocenio je da dalji napad nema izgleda na uspeh i naredio je povlačenje.

Literatura uredi

Vidi još uredi