Naksos (Sicilija)

Naksos ili Naks (Starogrčki Νάχος), bio je drevni grad na Siciliji, smješten na istočnoj obali otoka između Katane (suvremena Catania) i Mesane (moderna Messina). Bio je smješten na niskom zemljištu i ušću rijeke Acesin (moderna Alcantara), te na podnožju brda gdje je kasnije sagrađen grad Tauromenij (moderna Taormina).

Historija uredi

Antički izvori tvrde da su Naksos osnovali kolonisti iz grada Halkida na otoku Eubeja godine 735. pne. te da Naksos tako predstavlja prvu grčku koloniju na Siciliji. Grad je, po svemu sudeći, brzo napredovao i privukao toliki broj novih kolonista da je za samo nekoliko godina i sam osnovao vlastitu koloniju - Leontini, današnji Lentini.

Naksos je početkom 5. vijeka pne. prelazio iz ruke u ruku tirana Gele i Sirakuze, da bi oko 460. pne. stekao veliki prosperitet, koji se odražavao u velikoj broju zlatnika koji su u njemu kovani. Naksos je bio i u savezu s kolonijama Katana i Leontini.

Za vrijeme peloponeskog rata, Katana i Naksos su bili jedini sicilijanski gradovi koji su podržali Atenu i njenu sicilijansku ekspediciju 415. pne. Nakon propasti ekspedicije Naksos je došao na zub pobjedičke Sirakuze, ali je s njom sklopio privremeni savez zbog opasnosti koja je svim grčkim kolonijama prijetila iz Kartage. Kada je ta opasnost prošla, sirakuški vladar Dionizije je godine 403. pne. napao Naksos, osvojio ga, porušio zidove i protjerao njegove stanovnike.

Nekoliko desetljeća kasnije, godine 358. pne., Andromah je okupio izbjeglice i njihove potomke te u blizini starog grada osnovao Tauromenij.

Lokacija uredi

Ostaci grada se nalaze na teritoriju današnje općine Giardini-Naxos.