Nakoaktok (Nakwakto, Nakwaxda'xw, ʼNakʼwaxdaʼx̱w), Jedno od plemena iz Grupe Kwakiutl, porodica Wakashan nastanjeno u Britanskoj Kolumbiji na Seymour Inletu. Prema Boasu sstojali su se od rodova Gyeksem, Kwakokutl, Sisintlae, Tsitsimelekala i Walas. Danas žive sa Goasila Indijancima pod plemenskim imenom Gwa'sala-'Nakwaxda'xw na zapadnoj obali zaljeva Hardy Bay, upravo sjeverno od Port Hardyja[1].

Nakoaktok Indijanac (poglavica Hakalahl) s nosnim ukrasom i karakterističnom nošnjom za mnoga plemena Sjeverozapadne obale. U ruci ovaj muškarac drži bakarnu ploču. Ona je simbol bogatstva i ima veliku ulogu u obredima potlača.

Dawson navodi nekoliko njihovih sela, i to Kikwistok, Mapakum (ljetno naselje) i ribarsku postaju Awuts. Nakoaktok Indijanci pomiješali su se 1964. s plemenom Goasila (Gwa'sala) i Kwawkewlth. Godine 1981. plemena Quawahelah i Nakwakto su se odvojili od Kwawkewltha, stvorivši tako opet dva plemena Tsulquate i Kwawkewlth[2]. Godine 1985. pleme Tsulquate mijenja ime u Gwa'sala-Nakwaxda'xw. Ovi Indijanci danas imaju 26 malenih rezervi[3] na kojima danas živi oko 370 pripadnika plemena i 80 van njega. Na rezervatu se nalaze Band Office, zgrada u kojoj drže svoje umjetnine i osnovnu školu. Šumarstvo, rudarstvo, turizam i naravno ribolov, glavne su im današnje aktivnosti. Njihovi srodnici Kwawkewlth kasnije su promijenili ime u Kwakiutl Indian Band.

JezikUredi

Goasila i nakoaktok govore 'Nak̕wala, dijalektom jezika Kwak̓wala.

SelaUredi

  • Nakoaktok sa Seymour Inleta.
    • Awuts, na laguni kod Shelter Baya ,
    • Kikwistok Seymour Inlet
    • Mapakum na Walker Group (Deserter's Island)
  • Pleme Goasila imala je selo na Smith Inletu.
    • Waitlas, na ušću rijeke Samo,

IzvoriUredi

Vanjske povezniceUredi