Nakib Abdagić (Donji Vakuf, 8. novembra 1947. – Donji Vakuf, 3. maja 2008.), bosanskohercegovački glumac. Gimnaziju završio u Bugojnu, a diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Više od deset godina je radio kao glumac u BNP-u Zenica.

Nakib Abdagić
Biografske informacije
Rođenje8. novembar 1947
Donji Vakuf, NR BiH, FNRJ
Smrt3. 5. 2008. (dob: 60)
Obrazovanje
Zanimanjeglumac, književnik
Opus
Književne vrstedrama

Autor je nekolicine drama: Hamza Pogorelac, Deratizacija, Balwan City i Mudri Muradif, od kojih je dakako najznačajnija Hamza Pogorelac (najgledanija ratna drama), koja je izvedena 400 puta.

1993. godine Nakib Abdagić-Kiban i njegov prijatelj i saborac Ibrahim Ćustić Ibrica sa ovom su dramom obišli mnoge bosanskohercegovačke gradove, među kojima i opkoljeno Sarajevo. Kiban je od prije rata aktivan u literarnoj djelatnosti, pa je objavljivao svoje radove u eminentnim ex-jugoslavenskim časopisima poput Ježa, Oslobođenja i dr. Neke od svojih radova (pjesme, priče, epigrame, karikature) sabrao je u knjizi Veži ata đe ti aga kaže.

Nakib Abdagić-Kiban biće upamćen i po svojim ulogama u filmovima Remake [1] i „Iza granice“ i TV-serijama Viza za budućnost [2] i „Crna hronika“.

Sa Almom i Harisom Abdagić održao je brojne izvedbe svog autorskog kabarea Balwan City.

Vidi još uredi

Reference uredi

Vanjski linkovi uredi