Najnovije doba (ruski: новейшее время), suvremena historija (njemački: Zeitgeschichte) ili suvremena epoha (francuski: époque contemporaine) su nazivi kojim se opisuje posljednja velika epoha svjetske historije koja uključuje i sadašnjost.

Često se, u nastojanju da se održi dotadašnja tradicionalna trodioba pisane historije na Stari, srednji i Novi vijek najnovije doba označava tek kao pod-period Novog vijeka.

Ljudska historija
Kameno doba
Pisana historija
Budućnost

Za određivanje njenog početka se, ovisno o različitim okolnostima i ideološkom određenju, koristi niz različitih kriterija. Ovdje su navedeni neki od datuma:

Postoji i shvaćanje da se za kriterij za određivanje "najnovijeg doba" ne može jasno fiksirati, odnosno da se njegov početak mijenja sa protokom vremena, odnosno sa odlascima i dolascima novih generacija koje imaju različita shvaćanja pojma "modernost" i "suvremenost". Tako npr. za generacije rođene iza 1960. izraz "najnovije doba" ne može označavati svijet u kome nije postojala televizija, dok generacije rođene iza 1980. taj izraz ne žele koristiti za svijet u kome nije bilo Interneta.