Nagyrév kultura

Nađirev kultura je kultura ranog bronzanog doba nazvana je po naselju u Mađarskoj - Nađirev (mađ. Nagyrév), koja se razvila na području srednjeg Potisja i Dunava, a procvat dostigla u periodu od 1800. godine pne. do 1700. godine pne. Nastala je pod uticajem kulture zvonastih pehara, na području Mako kulture. Osnova za formiranje Nađirev kulture je ostrvo Čepel. Ovoj kulturi pripada i tel Toseg (mađ. Toszeg), ali se samo faza A svrstava u ranobronzano doba, odnosno Nađirev kulturu.

Naselja uredi

Naselja su građena na obalama reka i imaju formu tela. Kuće pravougaonih osnova građene od pletera i lepa, sastoje se od dve prostorije u kojima su bili banci i ognjišta.

Poznata su i sezonska naselja.

Nekropole i pokretni materijal uredi

Nekropole su otkrivene u blizini naselja. Praktikovano je spaljivanje pokojnika, a ostaci su polagani u urne ili neposredno u grobne jame. U poslednjoj fazi ove kulture urne su ukopavane u redovima.

Otkrivena je velika količina keramičkih posuda. Keramika je dobre fakture, uglačanih površina, tamnih boja. Najčešći oblici koji se javljaju su:

Nađirev pehari podsećaju na pehare Vučedolske kulture, tokom ranog doba karkaktristični su pehari sa jednom drškom, pehari na nozi (Zok varijanta) sa urezanom belom inkrustracijom, lonci sa ogrubljenim donjim delom .

Primenjivan je geometrijskih ornament. Posude su ukrašavane cik - cak linijama, češljastim motivima i plastičnim rebrima. Javlja se i antropomorfni motiv kao i rombovi sa zastavičastim dodacima na krajevima, koji su veza sa Vaća kulturom (mađ. Vatya), ili kulturom inkrustovane keramike. Otkriven je i nakit, kao i predmeti od kosti i roga, koštani dugmići, alatke za zaštitu ruke od strele, strela od sileksa sa konkavnom baznom stranom. Relativno su malo zastupljeni bakarni predmeti.

Vidi još uredi

Eksterni linkovi uredi