Nagrada Žanka Stokić

Nagrada Žanka Stokić ili Velika Žanka je nagrada koja se dodeljuje najistaknutijim glumicama srpskog pozorišta. Prvi put je dodeljena 2003. godine, glumici Svetlani Bojković. Nagrada nosi ime jedne od najvećih srpskih pozorišnih glumaca, Žanki Stokić.

Uspostavljanje nagrade uredi

Godine 2001. glumica Mira Stupica, koja je tokom proslave 60 godina njenog profesionalnog rada nazvana najvećom srpskom glumicom 20. veka, pozvala je na kulturnu javnost da se seća Žanke Stokić i da se osnuje nagrada koja će nositi njeno ime:

"Nisam ja najveća srpska glumica prošloga veka. Najveća glumica koju je srpsko pozorište imalo je Žanka Stokić, koja je nepravedno zaboravljena, a toliko je zadužila pozorišnu umetnost i našu kulturu. Zato molim našu kulturnu javnost da Žanku Stokić vrati na mesto koje joj pripada, i predlažem da se ustanovi glumačka nagrada koja će se zvati »Velika Žanka«"[1].

Nagradu dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija Večernje novosti i Opština Požarevca, a sastoji se od plakete, statuete Velika Žanka, koju je izradio Mića Bogoslavljević i novčanog dela.

Inicijatorka nagrade, Mira Stupica je doživotna predsednica žirija koji dodeljuje nagradu.

Nagrada se ne dodeljuje glumicama koje su nagrađene nagradom Dobričin prsten, međutim, prva dobitnica, Svetlana Bojković je kasnije primila i drugu nagradu.

Dobitnice nagrade uredi

Izvori uredi

  1. Radmila Radosavljević. „Zašto smo zaboravili Žanku Stokić”. Glas Javnosti. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-27. Pristupljeno 1.9.2007.