Nadine Gordimer

Nadine Gordimer (20. 11. 1923. –) je južnoafrička spisateljica, politička aktivistica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost. Spisateljski opus joj se dugo vremena bavio moralnim i rasnim pitanjima, pogotovo onima vezanima uz apartheid u Južnoj Africi. Dugo vremena je bila aktivna u pokretu za ukidanje apartheida, te se priključila Afričkom nacionalnom kongresu u vrijeme kada je ta stranka bila zabranjena. Odnedavno je aktivna u borbi za prava HIV/AIDS pacijenata.

Nadine Gordimer
Nadine Gordimer, David Grossman
Biografske informacije
Rođenje20. 11. 1923. (1923-11-20) (dob: 100)
Springs, Gauteng, Johannesburg,
Južna Afrika
Nacionalnostjužnoafričko
Obrazovanje
ZanimanjeDramatičar, Romanopisac
Opus
Znamenita djela

Biografija uredi

Nadine Gordimer se rodila u Springsu, rudarskom gradu u provinciji Gauteng, a roditelji su joj bili židovski imigranti iz Litve. Iako formalno obrazovana u katoličkom samostanu, Gordimer je veći dio vremena provela kod kuće, jer su roditelji bili uvjereni da ima slabo srce, te da bi joj uzbuđenja vanjskog svijeta samo škodila zdravlju. Zbog toga je mlada Nadine još u tinejdžerskim godinama razvila sklonost pisanju kako bi kratila dosadu. U dobi od 15 godina joj je objavljena prva priča u lokalnim novinama.

Nakon godine dana na Univerzitetu Witwatersrand, Nadine Gordimer se preselila u Johannesburg 1948. godine. Sve vrijeme je objavljivala kratke priče, a od 1951. je postala redovni suradnik uglednog američkog časopisa The New Yorker.

Nakon Sharpevilleskog masakra 1960. godine Nadine Gordimer se počela zanimati za politiku te postala jedan od žestokih kritičara apartheida. Postala je bliska s advokatskim timom Nelsona Mandele, a neko vrijeme se čak i priključila ANC-u te krila njene vođe od južnoafričke policije. Njena djela su često bila predmet cenzure.

Nadine Gordimer se udavala dva puta. Iz prvog braka ima kći Oriane (r. 1950), a iz braka s trgovcem umjetnina Reinholdom Cassirerom ima sina Huga, koji je zajedno s njom kasnije pravio dokumentarne filmove.

Bibliografija uredi

Romani
Drame
Adaptacije Gordimerinih priča
  • "The Gordimer Stories" (1981-82) - adaptacije sedam novela; Gordimer je napisala scenarij za njih četiri
Ostala djela
  • On the Mines (1973)
  • Lifetimes Under Apartheid (1986)
  • "Choosing for Justice: Allan Boesak" (1983) (dokumentarni film; ko-autor Hugo Cassirer)
  • "Berlin and Johannesburg: The Wall and the Colour Bar" (dokumentarni film; ko-autor Hugo Cassirer)
Uredničke zbirke

Zbirke novela
Zbirke eseja