Nada Rocco

(Preusmjereno sa stranice Nada Roko)

Nada Rocco (Zagreb, 15. rujna 1947.), hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica.

Nada Rocco
Biografske informacije
Rođenje15. 9. 1947. (1947-09-15) (dob: 76)
Zagreb, NR Hrvatska, FNRJ
Opus
Djelatni period1961.-danas
Znamenite uloge
Nada Barić u Zabranjenoj ljubavi

Životopis uredi

Od najranijeg djetinjstva počela se baviti glumom u zagrebačkom Pionirskom kazalištu. Svoje prve radio-dramske emisije snima kao član ansambla Dječje drame pri RTZ-u. Još i danas djeca slušaju nosače zvuka na kojima igra Trnoružicu, Pepeljugu, princezu iz "Mačka u čizmama".

Diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 1972. godine, a već na prvoj godini glumačke akademije postaje stipendist zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta igrajući mnoge predstave. Paralelno, surađuje sa gotovo svim kazalištima u Zagrebu, Muzičkom omladinom, Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskim ljetom te šibenskim Festivalom djeteta u muzičkim i dramskim predstavama. Uz glumu bavi se i pjevanjem u muzičkom sastavu "Rocco Davora" izdavši pri tom dvije singlice za diskografsku kuću "Suzy" iz Zagreba. Za istu kuću snima i dječje pjesme. Pjeva u mnogim glazbenim televizijskim emisijama ("TV magazin", "Stih i šansona") i festivalima, a kompozicija Rocco Davora "Noći ljubavi" koja je dugo bila hit "Zelenog megaherca". Posljednji glazbeni CD "Zagrli me nježno", izdan 1994. godine, niz je ljubavnih balada koje izvodi zajedno sa kolegom iz teatra Brankom Blaćom.

Od 1975. godine stalni je član zagrebačkog Gradskog kazališta Komedija u brojnim dramskim i glazbenim predstavama, a igra i u Kazalištu mladih, Kazalištu Trešnja, Kazalištu Jazavac. Također igra u brojnim predstavama kazališta Žar-Ptica i Mala Scena te drugim zagrebačkim kazalištima.

Posuđivala je glas u stotinama animiranih filmova. Glumi u mnogim TV dramama i emisijama. Za film Gojka Šipovca «SO» dobila je nagradu za najboljeg debitanta na filmskom festivalu u Nišu 1973. godine, a snima i neke koprodukcijske filmove. Također je poznato lice s brojnih TV reklama.

Najvećim životnim uspjehom smatra svoje dvoje djece. Kćer Barbara Rocco joj je također glumica, a sin Luka Rocco, svećenik je duhovne zajednice i spisatelj.

Filmografija uredi

Kazališne uloge uredi

Uloge u kazalištu Komedija uredi

Uloge u Kazalištu mladih uredi

Uloge u Kazalištu Trešnja uredi

Uloge u Kazalištu Jazavac uredi

Uloge u kazalištu &TD uredi

Televizijske uloge uredi

Filmske uloge uredi

Vanjske poveznice uredi