Hitlerov pozdrav

(Preusmjereno sa Nacistički pozdrav)
Hitlerov pozdrav tijekom zasjedanja Reichstaga. Na slici: Joseph Goebbels, Joachim von Ribbentrop i Walther Funk.

Hitlerov pozdrav (njemački: Hitlergruß), kolokvijalno poznat kao nacistički pozdrav, rjeđe njemački pozdrav (njemački: Deutscher Gruß) jest pozdravna gesta koju su koristili članovi njemačke Nacističke stranke kako bi iskazali odanost svome vođi Adolfu Hitleru.

NastanakUredi

Hitlerov pozdrav nastao je po uzoru na rimski pozdrav, koji je u Italiji 1920-ih godina uveo Benito Mussolini kao simbol fašističkog pokreta.

Od Hitlerovog dolaska na vlast pozdrav je poslao obavezan za državljane Trećeg Reicha, s izuzetkom pripadnika oružanih snaga koji su zadržali tradicionalno vojničko salutiranje, ali je i taj izuzetak ukinut 1944. nakon atentata na Hitlera.

Način izvođenjaUredi

Hitlerov pozdrav je postao utjelovljenje Hitlerovog masovnog kulta ličnosti u Njemačkoj. Pozdrav se sastoji od desne ruke podignute od prsa pod kutom od 45° popraćeno uzvikivanjem Heil Hitler! (Živio Hitler!).

Ako stoji ispred nadređenog, podređeni bi, uz dizanje ruke i vikanje, mogao i lupnuti petom o petu kao znak poštovanja. Na sastancima i smotrama, kada bi između vojnika prolazio nadređeni, svi bi na taj način držali ruke u zraku i ritmički izgovarali Sieg Heil (Živjela pobjeda).

PosljediceUredi

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Hitlerov pozdrav zabranjen je u Austriji i Njemačkoj. U Njemačkoj se njegovo korištenje u javnosti, osim u specifičnim slučajevima vezanim "uz umjetničko izražavanje", kažnjava zatvorskom kaznom do tri godine.

PovezanoUredi