Nacionalni park Sutjeska


Koordinate: 43° 20′ SG Š, 18° 41′ IGD

Nacionalni park Sutjeska je najstariji nacionalni park u BiH. Sutjeska je postala nacionalni park 1965. godine i prostire se na površini od 17 500 hektara. Najbliži grad je Foča. Nalazi se na magistralnom putnom pravcu Beograd – Višegrad – Foča – Tjentište – Bileća – Trebinje – Dubrovnik.

Nacionalni park Sutjeska
MUZP Kategorija II (Nacionalni park)


Nacionalni park Sutjeska
Nacionalni park Sutjeska
Lokacija:  Bosna i Hercegovina
Najbliži grad: Foča
Koordinate: 43°35′00″N18°50′00″E
Površina: 17.250 ha
Nastao: 1962. godine
Vlasništvo: Bosna i Hercegovina

Ovdje se nalazi i jedna od dvije poslednje prašume u Evropi - Perućica.

U Sutjesci se takođe nalazi i najviši planinski vrh u Bosni i Hercegovini Maglić 2386 -{m}-.

Planina Maglić se nalazi na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore i može joj se prići iz nacionalnog parka, što predstavlja veliki izazov za planinare, alpiniste i njima slične ljubitelje prirode. Rijeka Sutjeska je dugi niz godina usijecala svoj put kroz kanjon i pritiče kroz samo srce ovog nacionalnog. Njene planine, jezera, rijeke, šume i sačuvana divljina su među najveličanstvenijim u Evropi. Ovi Dinaridi protežu se duboko u Balkansko poluostrvo, sve do Prokletija na granici sa Crnom Gorom i Albanijom.

N.P. Sutjeska na karti РС
N.P. Sutjeska
N.P. Sutjeska
N.P. Sutjeska na karti РС

U Nacionalnom parku «Sutjeska», na relativno malom prostoru, skoncentrisano je ogromno blago biljnog i životinjskog svijeta. Zbog toga je ovo područje bilo i još uvijek je veoma privlačno za mnogobrojne naučnike, botaničare, geologe, zoologe te šumarske stručnjake. Bogati biljni svijet sadrži preko stotinu vrsta jestivih gljiva, kao i veliki broj rijetkih, osjetljivih i ugroženih vrsta.

Životinjski svijet je takođe izuzetno bogat. U gustim šumama i po planinskim vrletima, žive gotovo sve vrste tipične za balkanski planinski prostor. Zabilježeno je 114 vrsta ptica (2002. godine), mada se smatra da ih ima više. Od zabilježenih 114 vrsta, 61 se gnijezdi u Nacionalnom parku Sutjeska, 32 vrste posjećuju park svakog ljeta, dok 16 vrsta pripada selicama koje prolaze ovuda u jesen i proljeće. Pet vrsta se samo zimi pojavljuje u nacionalnom parku. Spisak ptica uključuje i 9 vrsta djetlića, što predstavlja 90 % ove porodice u Evropi.

TurizamUredi

Ovaj teško prohodan teren pomogao je partizanima u odbrani od Nijemaca u odlučujućoj bici u Drugom svjetskom ratu, poznatoj pod imenom «Peta neprijateljska ofanziva» ili Bitka na Sutjesci. Bitka na Sutjesci je bila 1943. godine i smatra se jednom od najtežih bitaka Drugog svjetskog rata na prostorima bivše države Jugoslavije.

U okviru Nacionalnog parka je svjetski poznata Dolina heroja na Tjentištu. To je Memorijalni kompleks sa spomenikom palim borcima, spomen-kuća, Muzej, paviljon u koje su odmarali brigadiri radnih akcija, hotel Mladost... Osim spomenika sve je bilo uništeno i opljačkano u ratu 1992-1995.

Skoro dvije decenije nakon rata, u oživljavanje Tjentišta uključila se i Evropska unija. U okviru projekta vrijednog 413 hiljada eura postavljeno je 200 znakova unutar parka, izgrađeno je 70 kilometara pješačkih staza i 80 kilometara biciklističkih staza. Kupljeni su bickli za turiste, oprema za Gorsku službu spasavanja, sagrađene tri planinarske kuće, pet vidikovaca i šest kuća za seoski turizam. Hotel i bazen su obnovljeni.

Svake godine petnaestog juna obilježava se godišnjica bitke.

GalerijaUredi

Vanjske vezeUredi