Nacionalni park Arly

(Preusmjereno sa stranice Nacionalni park Arli)

Nacionalni park Arly, poznat i kao Nacionalni park Arli, je nacionalni park na samom jugoistoku Burkine Faso, te se na zapadu nastavlja na Rezervat prirode Singou, a na jugu na Nacionalni park Pendjari u Beninu. Smješten je od prostranih šuma rijeke Arly do savana i pješčanih brda rijeke Pendjari na gorju Gobnangou. Površine je 760 km², što ga čini najvećim nacionalnim parkom u državi. Osnovan je 13. prosinca 1954. kao rezervat faune, a od 2009. godine je zaštićen i Ramsarskom konvencijom o zaštiti močvara.

Nacionalni park Arly
Svjetska baštinaUNESCO
 Burkina Faso
NP Arly na mapi Burkine Faso
NP Arly
NP Arly
Lokacija NP Arlyja u Burkini Faso
Registriran:1996. (22. zasjedanje) Prošireno 2017.
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:ix, x
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO
Karta izmeđudržavnog zaštićenog područja WAP kompleksa

Nacionalni park Arly danas je sklonište za brojne vrste sisavaca, među kojima je oko 200 slonova (Loxodonta africana), 200 vodenkonja (Hippopotamus amphibius) i 100 lavov. Tu se također mogu pronaći i bivoli (Syncerus caffer), pavijani, crveni i zeleni majmuni, neke vrste antilopa (Alcelaphus buselaphusa, močvarna antilopa, konjska antilopa i Dujker antilope)[1].

God. 2008. EU je financirala projekt ECOPAS (fr. Ecosystèmes Protégés en Afrique Soudano-Sahélienne) kojim su tri parka Nigera, Burkine Faso i Benina ujedinjena zajedničkom upravom u W regionalni park (fr. Parc Regional W)[2].

God. 2017. UNESCO je u još od 1996. godine zaštićeno područje Nacionalnog parka W uključio Nacionalni park Pendjari (Benin) i Nacionalni park Arly, stvorivši golemo zaštićeno područje od 1.494.831 ha poznato kao W-Arly-Pendjari kompleks[3] koje je upisano na popis mjesta svjetske baštine u Africi jer "predstavlja važan ekosustav biogeografskih pokrajina zapadnoafričkih šuma/savana[4].

Reference uredi

  1. K. Manson i J. Knight, Burkina Faso, 2006., Bradt Travel Guides, The Globe Pequot Press Inc., str. 196.
  2. Službene stranice parka (en) Pristupljeno 9. srpnja 2017.
  3. W-Arly-Pendjari Complex (extension of the “W. National Park of Niger”, Niger) (en) Pristupljeno 9. srpnja 2017.
  4. Decision - 20COM VIII.A - Inscription: W National Park of Niger (Niger)

Vanjske veze uredi