Nacionalni muzej Iraka

Nacionalni muzej Iraka je smješten u Bagdadu, glavnom gradu Iraka.

Nacionalni muzej Iraka

Osnivanje uredi

Osnovala ga je britanska putnica i spisateljica Gertrude Bell nedugo prije smrti 1926. godine. Ispočetka se zvao Bagdadski arheološki muzej.

Zbirka uredi

Zbog bogatih arheoloških nalaza Mezopotomaije, njegove zbirke su među najvažnijima na svijetu; poznat je i po kvalitetnom istraživačkom radu kao i načinu prezentacije eksponata. S obzirom na povezanost s Britanijom (i Irakom) svi eksponati imaju dovojezične oznake (engleski i arapski). Sadrži važne artefakte iz 5.000 godina duge historije Mezopotamije u 28 galerija i sefova.

Nedavna historija uredi

Bio je zatvoren 1991. godine za vrijeme Zaljevskog rata zbog bojazni od američkih zračnih napada. Ponovno je otvoren 28.4. 2000. na rođendan bivšeg predsjednika Sadama Huseina.

Muzej je ostao otvoren i na početku američke invazije na Irak 2003. godine, a britanske i američke vojne vlasti - iako nisu službeno ništa obećale - su se suzdržale od zračnih napada na obližnje lokacije. Posljednji službenici muzeja su svoja radna mjesta napustili 8.4. - dan prije ulaska američkih trupa u Bagdad. U slijedećih nekoliko dana su se muzejem kao svojim položajem koristile iračke snage. Američke snage su u Muzej ušle tek 16.4. i tada je otkriveno da je Muzej bio djelomično opljačkan.

Zbog toga što nisu spriječile pljačku muzeja, američka vlada je izložena žestokoj kritici. Nešto kasnije je uz pomoć FBI i UNESCO-a otpočelo lociranje ukradenih predmeta, tako da je do danas veliki dio njih vraćen u Muzej.

Eksterni linkovi uredi