Ovo je glavno značenje pojma NK Sesvete. Za druga značenja, v. NK Croatia Sesvete.

NK Sesvete je nogometni klub iz zagrebačke gradske četvrti Sesvete. Trenutačno se natječe u 2. HNL. Već nekoliko godina uspješno surađuje sa zagrebačkim Dinamom, koji im pomaže oko financija, te u klub šalje svoje mlade igrače na kaljenje.

NK Sesvete
Nogometni klub Sesvete
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Liga 2. NL
Osnivanje 1941.
Stadion Sv. Josip Radnik
(1.200 gledatelja)
Ličnosti
Trener  HRV ?
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

Povijest kluba uredi

Nogometni klub Sesvete osnovan je 1941. pod nazivom Radnik Sesvete, a službeno je registriran 1945. godine. U sustavu natjecanja sudjeluje godinama sa seniorskom, juniorskom, pionirskom i veteranskom ekipom s više ili manje uspjeha u ligama Zagrebačkog nogometnog saveza (ZNS-a), sve do trenutka kada se događa eksplozija u vojnom skladištu "Duboki Jarak" u travnju 1994. godine, a koje se nalazilo u neposrednoj blizini igrališta i svlačionica. Uslijed te havarije, cijeli je kompleks pretvoren u zgarište. Izgorjele su svlačionice, a glavno i pomoćno igralište, kao i asfaltno igralište, izgledalo je poput minskog polja – puno eksplozivnih sredstava i naprava. U nemogućnosti daljnjeg natjecanja i provođenja sportskih aktivnosti radi novonastale situacije, te se godine klub i privremeno gasi; prestaje postojati.

Godine 2005. – 11. godina nakon privremene odjave kluba, grupa bivših nogometaša, nogometnih zanesenjaka i entuzijasta, pokreće i ostvaruje ponovno oživljavanje i registraciju NK Radnik Sesvete, uz svesrdnu podršku čelnih ljudi ZNS-a, kao i Vijeća gradske četvrti Sesvete. Krajem godine, sazvana je osnivačka skupština kluba, na kojoj je donesen statut kluba i izabrana su sva tijela upravljanja.

U sezoni 2012./13. NK Radnik je po krajnjem stanju na tablici trebao ispasti iz 2. HNL, ali zbog odustanka NK Vinogradara, NK Radnik ostaje u drugoligaškom društvu.

8. srpnja 2013. skupština kluba mijenja ime iz NK Radnik Sesvete u NK Sesvete. Stadion je zadržao ime "Sv. Josip Radnik", a prigodom te skupštine, javnosti je predstavljen i novi klupski grb.[1]

Izvori uredi

  1. NK Radnik Sesvete Arhivirano 2013-07-11 na Archive.is-u Izvaredna skupština kluba
    "08.07.2013. održana je izvaredna skupština kluba, kojom je usvojen novi statut kluba. Novim statutom kluba promjenjeno je dosadašnje ime kluba "NK Radnik Sesvete" u "NK Sesvete"".

Vanjske poveznice uredi