HNK Rijeka

(Preusmjereno sa NK Rijeka)

NK Rijeka je nogometni klub iz Rijeke slijednik US Fiumana i SD-SS Kvarner-Quarnero.

NK Rijeka
Nogometni klub Rijeka
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Liga 1. HNL
Osnivanje 1905..
Nadimci riječki bijeli
Stadion Stadion Rujevica, Rijeka
(8.279 gledatelja)
Ličnosti
Predsjednik Hrvatska Damir Mišković
Trener Slovenija Simon Rožman
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Treći

PovijestUredi

 
Boje danas zabranjene povijesne riječke zastave

NK Rijeka nastaje 1903. kao Atletico fiumano koji 1925., nakon aneksije Slobodne države Rijeka Italiji mijenja ime u US Fiumana. Od tada se klub najčešće natječe u talijanskoj prvoj ligi (izuzetak su bile sezone 1929/30 i 1941/42 kada je u drugoj ligi)). Boje dresa, još od 1905. su bile boje povijesne riječka zastave, karmina-žuto-plavo.

Aneksijom regije Julije Jugoslaviji klub mijenja svoje ime u Sportsko društvo-Società sportivaa Kvarner-Quarnero 1946. g. U prvom prijateljskom susretu s novim imenom, 1. VIII. 1946. pred oko 6.000 gledalaca na Kantridi pobijedio je s 2:0 splitski NK Hajduk. Prvi gol u povijesti Kvarnera-Quarnaro postigao je igrač Fiumane Rinaldo Petronio. Za ulazak predstavnika Julijske krajine u Prvu ligu morao se odigrati dvostruki susret izmedu Kvarnera i Unione sportiva operaia iz Pule. Kvarner je u Rijeci izgubio 1:2, ali je u Puli pobijedio 4:1, te je izborio svoj prvi ulazak u Prvu ligu.

Slavna ekipa tog razdoblja:

  • 1946/47. Gino Gardassanich, Tibljaš, Blasich, Pavanello, Macorin, Bertok, Nori, Laurencich, Burattini, Petronio, Cergnar

Pod imenom Kvarner-Quarnero se natječe u novoj državi samo do 1954. godine kada ga se u jeku kroatizacije Rijeke mijenja novom političkom odlukom u Nogometni klub Rijeka (ime Kvarner ostaje za izdvojeni Atletski klub). Pod tim imenom on će ostvariti svoje najveće uspjehe u evropskim natjecanjima kada dva puta dolazi do četvrtfinala evropskih kupova.

Na inzistiranja radikalnih nacionalista iz Armade (uglavnom ideološki isprani ratni veterani), prisiljava se NK Rijeku da po peti put u svojoj povijersti mijenja ime u Hrvatski nogometni klub Rijeka, što nije bilo ni na kraj pameti čak ni taljanskim fašistima da Fiumanu nazovu Talijanskim nogometnim klubom. Pod novom 'Neodvisnom' državom Hrvatskom, od 1991. uvijek završavala u vrhu HNL.

Posebno se ističe činjenica kada je pritiskom iz državnog vrha sudačkom odlukom 1999. NK Rijeci oteto 1. mjesto u korist zagrebačkog Dinama. U posljednjim minutama zadnjeg kola prvenstva, poništen je pogodak Rijeke protiv Osijeka, kojim bi Rijeka pobijedila Osijeka i postala prvakom.

Rijeka se za naslov prvaka Hrvatske borila još i 2005., te 2006. godine.

Rijeka je u sezoni 2004-05, imala najboljeg strijelca Prve HNL, Tomislava Ercega, sa 17 pogodaka.

Rijeka, osim 1999. postaje zvanični prvak Prve HNL u sezoni 2016/17.

StadionUredi

 
Stadion Kantrida
Glavni članak: Stadion Kantrida

Kantrida se nalazi u zapadnom dijelu Rijeke, na putu prema Opatiji. Stadion Kantrida svoje prve dane bilježi još davne 1911. godine kada je na prostoru kave (kamenoloma za gradnju riječke luke) napravljeno atletsko i nogometno igralište propisanih dimenzija. Još uvijek postojeća glavna tribina gradi se 1925. Ponovnim ulaskom Rijeke u Prvu Jugoslavensku nogometnu ligu 1958. godine (status izboren kontinuiranim igranjem domaćih utakmica na Kantridi), do tada lesnati teren dobio je travnati pokrivač, a sredinom 1960-ih godina uz postojeću tribinu iz 1925. dograđena je i produžena nova betonska tribina u smjeru zapada. Kasnijom dogradnjom istočne strane i detaljnom rekonstrukcijom atletske staze, koja je u to doba dobila najmoderniju tartansku podlogu, 1970-ih je godina nastavljeno moderniziranje i uređivanje stadiona. U toj etapi završena je dogradnja visokih tribina na polukružnim dijelovima istočne i zapadne strane stadiona čime je dobio sadašnji izgled.

Klupski uspjesiUredi

Najveće uspjehe u svojoj povijesti i jedine trofeje NK Rijeka je ostvarila u kup natjecanjima. 1978. godine "bijeli" osvajaju pod vodstvom najuspješnijeg trenera Rijeke Dragutina Spasojevića svoj prvi trofej u svojoj povijesti, Kup maršala Tita. Rijeka je u beogradskom finalu golom Milana "Krlje" Radovića pobijedila Trepču i osvojila Kup. Na dočeku nogometašima u Rijeci bilo je preko šedeset milja ljudi. Sezonu kasnije Rijeka je obranila naslov pobjednika Kupa, i to protiv Partizana. U prvoj utakmici u Beogradu bilo je 0-0, a u uzvratu na Kantridi pogocima Nikice Cukrova i Dragoljuba Bursaća Rijeka pobjeđuje 2-1 za još jedno veliko slavlje u Rijeci. Rijeka je 1980. godine igrala četvrtfinale Kupa pobjednika kupova gdje ju je nadjačao talijanski Juventus. dok je u Kupu UEFA najveći uspjeh ostvarila 1984. godine pobjedom nad madridskim Realom od 3-1, kada je za Rijeku igrala Ekipa snova na čelu s legendarnim Damirom Desnicom. U uzvratu u Madridu Rijeka je izgubila uz sudačku pristranost, te je Kraljevski klub prošao dalje.

Nakon 26 godina čekanja, 2005. Rijeka osvaja svoj novi trofej, ovaj put u Hrvatskoj, Hrvatski nogometni kup. U dva susreta bijeli su ukupnim rezultatom 3-1 nadjačali Hajduk, te su ponovno dočekani u centru Rijeke pred sličnim brojem ljudi kao i u predzadnjem kolu 1. HNL-a 1999. godine. Neki od najznačajnijih igrača Rijeke iz te sezone bili su Daniel Šarić, Tomislav Erceg, Dumitru Mitu i Siniša Linić. Godine 2006. Rijeka ponovno osvaja Kup, ovaj put protiv Varteksa iz Varaždina. Ključni igrači te momčadi bili su Davor Vugrinec, Dario Knežević, Ahmad Sharbini i Igor Novaković. Riječki nogometaši još jednom su dočekani u središtu svoga grada pred impresivnim brojem svojih navijača. Rijeka je osvojila i Balkanski kup 1978. te je igrala u finalima nacionalnih kupova 1987. i 1994. godine. Ovi uspjesi svrstavaju Rijeku na sam vrh najtrofejnijih i najvećih jugoslavenskih i, naravno, hrvatskih klubova.

Rijeka je u svojoj povijesti igrala s najvećim nogometnim klubovima svijeta, poput Real Madrida, Juventusa, Arsenala, Bayerna...

Najpoznatiji igračiUredi

  Hrvatska


  Italija


Slovačka

  Slovenija

  Njemačka

  Albanija

  Argentina

  Austrija

  Bosna i Hercegovina

  Australija

  Brazil

  Crna Gora

  Gana

  Grčka

  Kosovo

  Srbija

  Mađarska

  Makedonija

  Nigerija

  Portugal

  Rumunija

  Švicarska

Poznati treneriUredi

NavijačiUredi

Sve je počelo daleke 1958. ponovnim ulaskom NK Rijeke u Prvu Jugoslavensku ligu kada je za Rijeku živio čitav grad. Povratku navijača s kvalifikacijskih utakmica u Kruševcu i Subotici na željezničkoj stanici prisustvovao je velik broj navijača, sa zastavama i transparentima u čast NK Rijeke. Pjevalo se i čekalo sa sve većom nestrpljivošću. Kada je Rijeka stigla, nastao je opći juriš. Igrači, trener Ognjanon, maser Otmarich i ostali pratioci podignuti su na ramenima navijača i trijumfalno nošeni ulicama centra grada. Takve primjere nalazimo u cijeloj povijesti navijanja u Rijeci. Sedamdesetih i početkom osamdesetih godina obilježile su prave navijačke fešte, cijela regija živjela je za utakmice. Po nekoliko stotina brodica okićenih zastavama znalo se naći na moru ispred Kantride, pale se baklje, pojavljuju prvi transparenti. Iako se svaka utakmica doživljava kao derbi spomenut ćemo samo najveće fešte pod hridima Kantride i na ulicama EVrope. Svi pamte odlazak 8000 Riječana na čelu sa zvončarima i Lovrnskom limenim glazbom u Beograd na finale kupa protiv Trepče, kada je beogradska štampa proglasila tifoze Rijeke najtemperamentnijim i najoriginalnijim navijačima. Zatim je tu nekoliko stotina navijača u Torinu, Madridu, Liegeu, Valladolidu... Rijeka je uz Hajduk i Dinamo uvjerljivo najpopularniji i najpraćeniji sportski klub u Hrvatskoj.

1987. grupica navijaća Rijeke odlučuje se nazvati Armada kako bi se organiziranije pristupilo navijanju, ali na žalost 90-ih godina radikalni desničari politiziraju tu skupinu i nameću promjenu imena kluba, vizualna rješenja i manifestacije koji nemaju nikakve veze sa poviješću kluba i grada Rijeke.

ZanimljivostiUredi

Za vrijeme natjecanja u jugoslavenskim prvenstvima NK Rijeka je ostvarila rekord koji niti jedan drugi klub nije uspio oboriti sve do raspada države. Ona je imala najveći postotak osvojenih bodova u tadašnjoj drugoj ligi! Do ovog neobičnog rezultata se došlo u prvoj polovici sedamdesetih kada su postojale 4 druge lige i njihovi prvaci su igrali kvalifikacije za ulazak u prvu. NK Rijeka je tada tek u trećem pokušaju ušla u prvu ligu. Mit koji se stvorio oko tih rezultata je bio da su igrači bili motivirani novčanim bonusom da pobjeđuju. Ako bi ušli u prvu ligu imali bi puno manje pobjeda (i novčanih bonusa) pa su sabotirali kvalifikacije.

Sveukupno pod imenom NK Rijeka klub je proveo u tadašnjoj drugoj jugoslavenskoj ligi 7 godina (sezone 1954/55 - 1957/58 i 1970/71 - 1973/74) od kojih je 4 puta bila prvak i to tako da tijekom sedamdesetih godina nikada nije imala više od 3 poraza (kada je bila prvak).

Klub je dobio najvišu nagradu Hrvatskog nogometnog saveza, Trofej podmlatka, i to u prvoj godini dodjeljivanja nagrade, 1979.

NK Rijeka je 2008. godine izdala svoju monografiju pod nazivom Kantrida bijelih snova. Autor monografije je Marinko Lazzarich, a u njoj je detaljno opisana cijela povijest nogometnog kluba s Kantride, i to na 590 stranica, te s više od 830 fotografija.

PovezanoUredi

Vanjske vezeUredi