NK Šparta Beli Manastir

NK Šparta iz Belog Manastira prvi je osnovani sportski klub na području Baranje. Domaće utakmice NK Šparta igra na Gradskom stadionu Beli Manastir (popularno nazvanom Šparta, prema imenu kluba). Nadimci kluba su Crno-bijeli i Špartanci.

NK Šparta Beli Manastir
Nogometni klub Šparta Beli Manastir
Općenito
Liga ll. Županijska nogometna liga
Osnivanje 5. studenog 1924.
Nadimci Crno-bijeli, Špartanci
Stadion Gradski Stadion Beli Manastir, Šparta
(1.000 gledatelja)
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

Povijest uredi

 
Momčad NK Šparte iz 1950-ih godina

NK Šparta osnovana je 5. studenog 1924. godine u Belom Manastiru. Te godine dogodili su se i počeci organiziranog igranja nogometa u Baranji.

12.listopada 1924. u velikoj sali nekadašnje gostionice Vardar u Belom Manastiru, Jovan Kovačević i Živko Mrvoš organizirali su osnivačku skupštinu NK Šparta, koju su činili tadašnji radnici Beljske Mljekare i Tvornice Šećera. Klub je, na prijedlog Josipa Čizmara, dobio ime prema tada vrlo poznatoj Praškoj Sparti, što je na Skupštini i prihvaćeno, te je klub 5. studenog 1924. službeno registriran kao NK Šparta. Prva klupska značka izrađena je 1925., te je bila zlatne boje sa crno-bijelim poljima. U to vrijeme, klub je promijenio čak šest lokacija na kojima je nastupao, sve dok veleposjednik Đuro Lang, koji je tada bio i vlasnik obližnjeg hotela i mlina, nije ponudio teren na korištenje. Ubrzo teren prelazi u vlasništvo NK Šparte, a prema urbanoj legendi, bio je među najvećim terenima u tadašnjoj Jugoslaviji.

NK Šparta djeluje je kao ŠK (športski klub) Šparta od 1924. do 1946. nakon čega dobija pridjev NK (nogometni klub). Od 1930. do 1941. Šparta je neprekidno prvak Baranje.

Stadion uredi

NK Šparta odigrava domaćinske utakmice na Gradskom Stadionu u Belom Manastiru. Stadion je prema imenu kluba popularno dobio naziv Šparta. Kapacitet glavne tribine je 300 mjesta (sjedećih), dok je ukupan kapacitet stadiona oko 1000 mjesta. Glavna tribina stadiona izgrađena je pedesetih godina 20. stoljeća i trenutno je u derutnom stanju.

Generacija '63. uredi

U bogatoj povijesti kluba važan datum je 8. srpnja 1963., kada je Šparta, kao prvak Slavonske zone (jedne od četiri), uspješno okončala kvalifikacije i prvi put izborila plasman u Drugu jugoslavensku ligu Zapad. Prvog protivnika Jadran iz Kaštel Sućurca, Šparta je izbacila rezultatima 3:0 i 0:0, a zatim u finalu za prvaka Hrvatske izgubila od NK Zagreba (1:3 i 0:2). U završnom krugu kvalifikacija igralo se protiv prvaka Slovenije, NK Ljubljane. U Belom Manastiru rezultat je bio 4:2 za Špartu, a u Ljubljani 1:1, pa je tako Šparta ušla u Drugu ligu Zapad kao drugoligaški klub iz najmanjeg grada u tadašnjoj Jugoslaviji. Beli Manastir tada je imao samo tri i pol tisuće stanovnika, a taj uspjeh ujedno je i najveći doseg bilo kojeg baranjskog sportskog kolektiva. U svojoj bogatoj povijesti NK Šparta odigrala je četiri sezone kao drugoligaš u bivšoj državi.

Za momčad Šparte tada su igrali: Sead Bećarević (kapetan), Josip Tompić, Ivan Rešetar, Ljubodrag Rajković, Ivan Matijačić, Božo Bjelica, Lazar Vuković, Ljubisav Živković, Fuad Bećarević, Dušan Čordašić, Petar Popović, Petar Šolić, Pavo Gorjanac, Dragan Devčić, Franjo Kovač, Ljudevit Nađ, Jovan Horvat, Borivoj Belić, Ljubo Brnović i Ivan Tompić. Trener momčadi bio je Stevan Brnjevarac, a tajnik kluba Dušan Vakanjac.

 
Momčad NK Šparte iz 1963. koja je izborila plasman u 2.Jugoslavensku ligu Zapad

1990-e uredi

Početkom Domovinskog rata mijenja se i status najpoznatijeg Baranjskog kluba. Politička previranja, rat, međunacionalne podjele, te činjenica da se Šparta natjecala za vrijeme srpske okupacije Baranje učinile su da je NK Šparta postala tema koja izaziva ne tako male kontroverze, te je klub 1998. jednostavno ušao u svojevrsnu hibernaciju.

2014. uredi

 
419.977x419.977piksel

Nakon dugih 16 godina, voljom skupine nogometnih entuzijasta klub je ponovno oživio. Izborna skupština kluba održana je 4.travnja 2014. godine u velikoj gradskoj vijećnici u Belom Manastiru i na skupštini je izabrano novo vodstvo kluba. Klub se ispočetka morao uključiti u najniži rang natjecanja, Baranjsku ligu, u kojoj je u sezoni 2014./15. završio na desetom mjestu, u sezoni 2015./16. na šestom mjestu, a u sezoni 2016./2017. osvojio natjecanje i izborio ulazak u viši stupanj natjecanja; 2. Županijsku nogometnu ligu u kojoj se trenutno natječe. Također, od sezone 2016./17. osnovana je i škola nogometa NK Šparta. Već prve sezone, osnovane su tri selekcije; početnici, mlađi i stariji pioniri, te su čak dvije selekcije osvojile naslove prvaka u svojim dobnim kategorijama. U sezoni 2017./18. osnovana je i kadetska selekcija.