Mornarička kriminalistička istražna služba

(Preusmjereno sa stranice NCIS)

Mornarička kriminalistička istražna služba Sjedinjenih Država (engl. United States Naval Criminal Investigative Service, poznata i po skraćenici NCIS) je američka policijsko-obavještajna služba pri federalnom Ministarstvu mornarice, zadužena za kriminalističke istrage vezane uz pripadnike i objekte Ratne mornarice i Marinskog zbora, kao i u za to vezane kontraobavještajne, antiterorističke aktivnosti kao i poslove obezbjeđenja i informatičko ratovanje. Većina njenih pripadnika su civili, a oko polovica tzv. specijalni agenti zaduženi za istrage kako na teritoriji SAD, tako i u američkim pomorskim bazama u inozemstvu, odnosno na ratnim brodovima; ostatak čine pomoćno osoblje, kao što su analitičari, forenzičari, stručnjaci za poligraf i dr. NCIS u svom radu blisko surađuje s drugim federalnim policijskim i obavještajnim agencijama.

NCIS potiče od Ureda za mornaričko obavještajstvo (ONI), mornaričke obavještajne službe koja je za vrijeme Prvog svjetskog rata uz obavještajne dobila kontraobavještajne i policijske zadatke, a od vremena Korejskog rata počela u svoje redove masovno primati civile zadužene za kriminalističke istrage. Godine 1965. je u okviru ONI osnovan poseban odjel pod imenom Mornarička istražna služba (engl. Naval Investigative Service, skr. NIS) koji se bavio policijskim poslom. Godine 1992. je nakon završetka Hladnog rata, ali i reorganizacije mornarice poslije događaja vezanih uz Tailhoočki skandal, NIS reograniziran u NCIS kao pretežno civilnu agenciju; ona je 1999. godine preuzela i najveći dio dotadašnjih ovlasti Kriminalističkog istražnog odjela Marinskog zbora. Godine 2000. su agenti NCIS dobili zakonske ovlasti za hapšenje.

NCIS kao svoje standardno naoružanje koriste pištolje Sig Sauer P226 ili Sig Sauer P239, dok se u borbenim situacijama mogu koristiti automatskim karabinima M4.

NCIS je široj javnosti najpoznatija po istoimenoj TV-seriji]] čija radnja prati rad njenih fiktivnih pripadnika.

Vanjske veze uredi