Myotismon (japanski: Vamdemon, ヴァンデモン) je fiktivni lik iz Digimon franšize koji se pojavljuje kao jedan od glavnih neprijatelja tijekom prve sezone animea. Njegovo japansko ime dolazi od kombinacije riječi vampir i demon, dok njegovo njemačko-englesko ime dolazi od latinskog naziva vrste šišmiša, Myotis myotis. Myotismon se pojavio kao treći protivnik tijekom prve sezone, a njegovi Mega leveli su bili neprijateljki i tijekom prve i tijekom druge sezone. Myotismon se naziva Kraljem Živih Mrtvaca i kao takav je stvoren pomoću moćne crne magije koja mu je dala enormne moći. Izvorno je bio maligni računalni virus koji je uništavao sve podatke koje je absorbirao, ali je imao mogućnost oživljavanja tih podataka u obliku novih malignih virusa. Myotismon je istovremeno i izrazito moćan i izrazito nemilorsrdan, odnosno okrutan te tako predstavlja snažnog protivnika bilo kome tko mu se suprostavi. No, svoju punu moć može demonstrirati samo po noći, dok je njegova moć po danu prepolovljena. Hrani se izbrisanim podatcima svojih žrtava, iako je u stvarnom svijetu pokazao apetit prema ljudskoj krvi.

Myotismon
Myotismon
Vamdemon
(ヴァンデモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Hunters
Premijerni nastup"U znaku Ljubavi"
Posljednji nastup"Okupljanje legendarnih heroja!
The Digimon All-star Showdown!
"
Glasove posudiliJapan Rijūzaburō Ōtomo
Sjedinjene Američke Države Richard Epcar
Njemačka Bernd Schramm
Digivolucije
RookieDemiDevimon
ChampionDevimon
MegaVenomMyotismon
MaloMyotismon
DigiXros tablica
Profil
LevelUltra
TipVirus
SkupinaDuh Digimon
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Myotismonov specifičan stil odijevanja podsjeća na uglađenog gospodina viktorijanskog razdoblja uz dodatak nekih vampirskih osobina, kao što je plašt. Plava kosa uredno mu je zalizana, na licu ima specifičnu grimiznu masku, a uvijek nosi plavo odijelo, duboke crne čizme i rukavice koje jasno ističu njegove duge i šiljaste prste. Pokazao je i sposobnost telekineze (odbio je Gotsumonov napad) i uništavanja napada prije nego dođe u kontakt s njima (samo su ga WereGarurumon, Angemon, Wizardmon i Angewomon uspjeli napasti), ali i manipulacije s obzirom da je uspio namamiti djevojke kako bi im ispio krv.

Pojavljivanja uredi

Anime uredi

Digimon Adventure uredi

Glavni članak: Digimon Adventure
 
Myotismon rastvara svoj plašt nakon što je izašao iz svog sarkofaga. Ovo je bio prvi susret Myotismona s Izabarnom djecom.

Iako ne direktno, Myotismon se prvi puta pojavio kao silueta s kojom je DemiDevimon razgovarao prilikom svojih pokušaja sabotaže Izabrane djece. U tim je trenutcima njegov identitet još uvijek bio nepoznat, a kasnije se saznaje kako je Sora čula jedan od tih razgovora i tako saznala značenje Simbola koje djeca imaju sa sobom. Njegovo prvo pravo pojavljivanje zbilo se nedugo nakon što su se djeca ponovo ujedinila. Nakon što je DemiDevimonov pokušaj trovanja u snu propao, probuđenu djecu dočekao je crni oblak koji je sakrio mjesec i iz kojeg je izašla neobična kočija koju pokreće Devidramon, a kojom upravlja Phantomon. Iz nje je ispao sarkofag iz kojega je izašla zakukuljena figura koja je stala pred djecu. Sora je tada prepoznala njega kao misterioznog "gospodara" s kojim je DemiDevimon pričao, a djeca tada saznaju kako se radi o Myotismonu. Iako ga pokušaju napasti (doduše na Rookie i Champion levelima), njihovi napadi nemaju apsolutno nikakvog učinka, što Myotismon koristi kako bi im nanio teške ozljede svojim Krilima smrti i Košmarom. Iako je ranije otrovan, Sorin Biyomon želi u borbu, ali ni kao Birdramon nema prevelikog uspjeha protiv Myotismona. Tek kada Sora uvidi žrvtu koju njezin Digimon čini za nju i tek kada shvati zašto je ona nositeljica Simbola Ljubavi, Birdramon Digivoluira u Garudamona i uspijeva se suprostaviti Myotismonu. Iako ga nije pobijedio, uspio je dobiti dovoljno vremena da djeca pobjegnu i nakratko se sakriju od Myotismona. Ipak, ubrzo ih pronađe poruka koju je Myotismon odaslao i u kojoj prijeti njihovim krajem.

 
Myotismon koristi crnu magiju i devet karata kako bi otvorio vrata koja vode u Stvarni svijet. Ovo je bio jedan od prvih navrata u kojima je Myotismon pokazao svoje sposobnosti.

Saznavši za lokaciju Myotismonovog dvorca (istog onog dvorca koji je ranije pripadao Gennaiju), djeca se upućuju u tom smjeru kako bi porazili svog novog protivnika. U međuvremenu, Myotismon je počeo okupljati vojsku Digimona i pripremati sve za putovanje u Stvarni svijet gdje bi trebali tražiti Osmo dijete. Myotismon se Osmog djeteta bojao više nego ostalih 7 jer je legenda prorekla da ga mu poraz mogu nanijeti samo sva Izabrana djeca, dakle svih osam. Zbog toga je odlučio otići u Stvarni svijet i ubiti Osmo dijete prije nego se ujedini s ostalima. Agumon i Palmon uspijevaju upasti u Nanimonovu jedinicu, ali njihov pijani trener ubrzo postaje tek malena prepreka. Dok Myotismon izlazi iz svoje radne sobe i s pravom vojskom odlazi do vrata koja vode u Stvarni svijet, djeca se polagano kreću dvorcem i izbjegavaju bilo čiju prisutnost. Myotismon na malenom, kamenom stupu postavlja devet karata i pomoću magije (tijekom animea se pokazao kao izvrstan poznavatelj crne magije) uspijeva otvoriti vrata kojima je omogućio prolazak svojoj vojsci. U tom trenutku dolaze djeca i pokušavaju ga zaustaviti, no prekasno. Gatomon, Myotismonova desna ruka, ožiuvi statue Devidramona i uspijeva se suočiti s ostalim Digimonima i tako usporiti djecu i onemogućiti im prolaz kroz vrata. Iako svladaju sve Devidramone, djeca ostaju zarobljena u Digitalnom svijetu i gledaju kako se vrata pred njima zatvaraju i kako Gatomon posljednji prolazi kroz njih.

 
Myotismon se bori s WereGarurumon na ulicama Tokija nakon što je ovaj ubio Gotsumona i Pumpkinmona. Ovo je bio posljednji udarac te kratke borbe, koja je pokazala da Myotismon ipak nije nepobjediv i da djeca imaju šanse. Isto tako, ovo je bila prva borba u kojoj je Myotismon primio udarac.

Myotismon i njegova vojska dolaze u Stvarni svijet u kojem nekolicina Digimona počinje stvarati probleme. U međuvremenu, djeca su uspjela pronaći put i vratiti se u Stvarni svijet gdje također pokreću potragu za Osmim djetetom. Dok je dan, Myotismon boravi po mnogim zamračenim mjestima kao što su neosvjetljene garaže ili njegovo kasnije podzemno skrovište i izbjegava bilo kakav kontakt, odmarajući se u svom sarkofagu. Prije samo potrage, napravio je kopije osmog amuleta i Simbola koje je podijelio svojim podanicima kako bi pronašli Osmo dijete. Kopije, naime, reagiraju na dijete isto kao i originali, ali su praktično neupotrebljivi. Original je zadržao u svom sarkofagu. U par navrata moglo ga se vidjeti kako, noćima, vozi svoju kočiju i mami mlade žene kojima kasnije ispije krv. Iako ih ne bi ubio ili teže ozlijedio, bolničari su utvrdili kako su sve žrtve Myotismonova ugriza dobile iznenadan napadaj anemije. Njegovi rijetki izlasci bili su prekinuti još rjeđim kontrolama svojih podanika. Kada je uočio kako se Pumpkinmon i Gotsumon zabavljaju s Mattom i T.K.-jem, došao ih je prekontrolirati i tako ih natjerao da krenu u lov na djecu. Ipak, kada su ovi ponovo pokazali svoju dobroćudnost, Myotismon ih je napao i rekao kako je s njima gotovo. Iako su se pokušali boriti (Gotsumonov je napad obio telekinezom, a Pumpkinmonovu su tikvu pojeli njegovi šišmiši), Myotismon ih je bez ikakvog problema ubio i tada krenuo dokrajčiti Matta i T.K.-ja. Matt, koji je bio izrazito osjetlji po pitanju izdaje, bijesno je uzrokovao Gabumonovu Digivoluciju u WereGarurumona koji je napao Myotismona, a ubrzo mu se pridružio i T.K.-jev Angemon. Njih su dvojica pružili dobar otpor Myotismonu i tako postali prva dva Digimona koja su uspijela nanijeti nekakvu ozljedu Myotismonu. Bitka je završila bez pobjednika, Myotismonovim povlačenjem i bijegom dvojice braće i njihovih Digimona. U međuvremenu, Wizardmon i Gatomon uspijevaju pronaći Osmo dijete i predati joj Digivice te se upute u Myotismonovo središte kako bi ukrali originalni amulet sa Simbolom. Uspijevaju ga ukrasti, ali u tom se trenutku vraća Myotismon koji otkriva njihovu izdaju i želi ih ubiti. U borbu se upliće Taijev MetalGreymon, ali bez velikog uspjeha. Wizardmon je završio u rijeci, ošamućen, dok je Myotismon uzeo Gatomona kao taoca, istovremeno otrkviši priču o njegovoj prošlosti. Prije početka cijele priče, okrutnim je metodama Salamona (ranij oblik Gatomona) pretvorio u odanog poslušnika. Myotismon nestaje i započinje drugi dio svog plana.

Iznad Odaibe se počinje stvarati misteriozna magla kojoj nitko ne može utvrditi uzrok, a praktički je izolirala taj dio grada. Iako se u nju može ući, iz nje se ne može izaći. Ipak, uzrok tomu bio je Myotismon koji je, popevši se na vrh središta Fuji TV-a, svojom magijom stvorio maglu. To je bio dio plana pronalaska Osmog djeteta, s obzirom da je saznao da se ono nalazi u tom dijelu grada. Phantomon i Bakemoni su predvodili evakuaciju i razdvajanje djece od odraslih. Dok su odrasli izolirani na posebno područje, djeca su, jedno po jedno, dovođena pred Gatomona kako bi Myotismon otkrio identitet Osmog djeteta. Na sreću, Kari se uspjela skriti, ali je ubrzo završila kod Phantomona, nakon što se žrtvovala kako bi spasila svoje čuvare. U međuvremenu, Joey i T.K. pronalaze Wizardmona koji im ispriča cijelu priču i govori da moraju Simbol odnijeti Kari. Nakon što je porazio Mimijinog Lillymona, Myotismon se uputio do Fuji TV-a, gdje ga je Phantomon čekao s Kari. Ipak, djeca su stigla na vrijeme i zadržala Myotismona da ubije Kari, čiji je identitet afektivno potvrdio Gatomon.

 
Myotismon prima Nebesku strijelu koju je odaslala Angewomon. Nakon ovog napada, Myotismon je ubijen, ali njegovi podatci nisu uništeni, što je uzrokovalo velike probleme za Izabranu djecu.

Kari je privremeno oslobođena, ali svi Digimoni zajedno ne uspijevaju ozlijediti Myotismona, s obzirom da je napade blokirao i uništio, a telekinezom je spriječio nalete MegaKabuterimona i WereGarurumona. Ipak, Myotismon prima iznenadan napad u leđa. Ubrzo se ispostavi da je taj napad odaslao Wizardmon koji je predao Kari njezin Simbol, ali je ubrzo završio na podu nakon Myotismonova napada. Daljnji napadi nisu rezultirali nikakvim uspjehom, sve dok se u borbu nije upleo Angemon. Njegova je svjetlost privremeno omela Myotismona, a njegova Moć svjetlosti uspjela ga je nakratko paralizirati, a Phantomona i ubiti. Iako je pokazao izrazitu slabost, Myotismon nije bio gotov te je uputio svoje Krilo smrti prema Kari i Gatomonu. Kako bi ih spasio, ispred njih se bacio Wizardmon, koji je tako žrtvovao svoj život kako bi ih spasio. Tada se aktivirao Karin Simbol, a Gatomon je Digivoluirao u Angewomon. To je bio početak Myotismonova kraja. Koristeći energiju napada svih ostalih Digimona, Angewomon je ispalila Nebesku strijelu prema Myotismonu. Iako se ovaj pokušao opravdati da je on htio urediti svijet po svome i uspostaviti mir, njegova zlodjela koštala su ga života. Strijela je probila Myotismonova prsa i onda ispustila veliku količinu mračne energije koja je dovela do njegovoga nestanka. Myotismon je bio mrtav, ali njegovi podatci nisu bili potpuno uništeni.

Digimon Frontier uredi

Myotismonova silueta vidljiva je ispred šatora za jelo tijekom Jesenskog sajma.

Digimon Xros Wars: The Young Hunters who Leap through Time uredi

Nakon Diaboromona, Myotismon je zapravo prvi protivnig kojeg je kopirao Quartzmon. Iako se isprva pojavljuje samo jedan, ubrzo otkrivamo kako je Quartzmon stvorio cijelu vojsku ovih opasnih Digimona. Nakon što se Xros Heart regrupira i pripremi Digimone, uslijedi borba protiv Myotismona. Iako povremeno naiđu na nekakav otpor, djeca načelno nemaju većih poteškoća s njima i kolektivnim napadom eliminiraju gotovo sve. Ipak, nekolicina što ih preostane Digivoluira i počinje stvarati nove probleme.

Tablica za DigiXros uredi
Baza Dodatni Digimon(i) Ishod
     
Myotismon Yakiimon "Myotismon + Yakiimon"[1]

Manga uredi

Digimon Adventure V-Tamer 01 uredi

Lord Vamdemon je Myotismon koji u mangi čuva V-Tag Iluzija. Njegovo središte je u mračnom dvoracu, a po redu je treći Ultra Digimon kojeg Tai i Zeromaru susreću tijekom putovanja. Njegov plan je uključivao Bakemona prerušenog u Patamona koji bi izazvao sumnju i pogoršao odnos Taija i Zeromarua, što bi Vamdemon iskoristio kako bi isprao mozak Zeromaru. Ipak, njegov je plan propao zbog čvrste povezanosti među njima dvoma, tako da je Vamdemon na koncu ubijen kada je Tai dopustio osljepljenom Zerou da ispali napad u Vamdemona iako je ovaj imao Taija kao taoca. Među njegovom vojskom mogli su se vidjeti Bakemon, Candlemon, Devimon, Meramon, Kuwagamon, DemiDevimon i Kabuterimon.

Lord Vamdemon je vjerojatno povezan s VenomMyotismonom kojeg je NEO iskoristio kako bi napao Dvorac Lorda HolyAngemona. NEO je rekao kako je VenomMyotismon nastao od Myotismonove preostale mržnje, a kako je jedini Myotismon u mangi Lord Vamdemon, vjerojatno se radi o podatcima istog Digimona.

Igre uredi

Digimon World uredi

Myotismon živi u dijelu igre znanom kao Greylord Mansion, gdje ga igrač izvorno pronađe kako gladuje na podu. Nakon što mu igrač donese odrezak, Myotismon mu objasni cjelokupnu situaciju, ali ubrzo postane zarobljenik svoje vlastite kreacije, SkullGreymona. Nakon što ga igrač oslobodi, Myotismon se ponovo pojavi u vili, ali tu se manifestira poznata greška u igri zbog koje nedostaje dobar dio Myotismonovog govora. Može se dobiti preko šifre.

Digimon World 2 uredi

Myotismon može Digivoluirati iz Devimona ili IceDevimona, a dalje Digivoluira VenomMyotismona.

Digimon World 3 uredi

Myotismon Digivoluira iz Devimona na LV 50, a dalje Digivoluira u MaloMyotismona na LV 99. Pojavljuje se i kao crna karta sa S-energijom i statistikom 35/36.

Digimon Digital Card Battle uredi

Myotismon se pojavljuje kao jedan od protivnika/izazivača u igri tijekom putovanja kroz Digitalni svijet. Njegova karta je crna U karta koja nije baš najisplativija; za Digivoluciju je potrebno 50+DP, a karta ima minimalni HP i izrazito nizak napad.

Digimon World DS uredi

Myotismon Digivoluira iz Devimona, a dalje može Digivoluirati ili u VenomMyotismona ili u MaloMyotismona. U igri se može susresti u regiji Chrome Mine.

Digimon World Data Squad uredi

U regiji Sneyato Forest, Bakemon koji stvara probleme usred borbe Digivoluira u Myotismona. Tijekom te borbe, djeca dobiju poruku od nepoznatog savjetnika da koriste pomoćnu akciju, VB Enchant, kako bi ojačali svoje Digimone. To Digimonima daje prednost protiv Myotismona kojeg na kraju i poraze.

Dostupan je i kao jedna od Digivolucija među Digimonima koji budu partneri.

Digimon World Dawn/Dusk uredi

Myotismon će se pojaviti u regiji Thriller Ruins, nakon što igrač dobije zadatak od Digitamamona (Dawn), odnosno Devimona (Dusk). Myotismon Digivoluira iz Devimona sa 95 Spirita, 10,000 Dark EXP i na levelu 42. Dalje može Digivoluirati u VenomMyotismona s 66, 6666 Beast EXP i s DemiDevimonom među igračevim Digimonima. Sa Shadramonom može izvesti DNA Digivoluciju u MaloMyotismona na LV 48, sa 470 Spirita i s Arukenimonom među igračevim Digimonima.

Sposobnosti uredi

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Night Raid Krila smrti ナイトレイド Naito Reido Grisly Wing Gruselflügel Iz svog plašta ispusti veliku grupu šišmiša koji napadaju protivnika.
Dead Scream Smrtonosni krik デッドスクリーム Deddo Sukuriimu Nightmare Claw Gruselflügel Iz svog plašta, Myotismon ispusti mračnu siluete vlastite maske koja pogodi protivnika.
Bloody Stream Košmar ブラッディーストリーム Buraddi Sutoriimu Crimson Lightning Alptraumkralle U rukama formira krvavocrvene bičeve kojima udara protivnika.
Nightmare Wave Nalet košmara
N/A
Naitomea Ueebu Nightmare Wave
N/A
Iz ruke ispusti energetsku kuglu.
Blood Punch Krvavi udarac ブラッドパンチ Buraddo Panchi Blood Punch
N/A
Višestruko izudara svog protivnika.
Cloud Minion Prijatelj magle クラウドミニオン Kuraudo Minion Cloud Minion
N/A
Stvori gustu maglu koja protivniku remeti vid.

Zanimljivosti uredi

  • Uz Devimona, on je jedini protivnik iz prve sezone koji se (iako ne u istom obliku) pojavio i u drugoj sezoni, a uz Etemona je jedini koji se kao protivnik pojavio u više navrata i to u različitim oblicima (kao VenomMyotismon u prvoj i kao MaloMyotismon u drugoj sezoni).
  • Myotismon je jedini Digimon koji je ovisio o dijelu dana - tijekom dana je morao boraviti na područjima bez svjetla, dok je tijekom noći mogao boraviti bilo gdje. Sličnu slabost pokazao je i Devimon, ali on je bio slab isključivo na snažnu svjetlost, ne na sunce.

Reference uredi

Eksterni linkovi uredi

Myotismon na Digimon Wiki