Mycroft Holmes je fiktivni lik iz priča Arthura Conana Doylea. Mycroft je sedam godina stariji brat slavnog detektiva Sherlocka Holmesa.

Mycroft Holmes
Debi "The Greek Interpreter"
Odlazak "The Bruce-Partington Plans"
Detalji
Spol muškarac
Rođenje 1847.
Zanimanje zaposlenik u britanskoj vladi
Obitelj Sherlock Holmes (brat)
Nacionalnost Englez

Iako Mycroft posjeduje deduktivne sposobnosti koje nadvisuju ček i one njegova brata, nesposoban je za bilo kakav detektivski posao sličan Sherlockovom jer nema apsolutno nikakve volje baviti se nužnim fizičkim radom koji je potreban za izvlačenje određenih zaključaka. Iako ga Sherlock isprva predstavlja kao revizora knjiga za neke vladine uloge, ispostavlja se kako je njegova uloga znatno važnija. Iako sam Doyle nikada jasno ne otkriva koja je Mycroftova funkcija unutar britanske vlade, Sherlock u jednom navratu govori sljedeće: "Povremeno, on jest britanska vlada (...) čovjek koji je apsolutno nezamjenjiv." Prema svim dostupnim materijalima, izgleda da je Mycroft Holmes svojevrsno ljudsko računalo, čovjek koji posjeduje sve relevantne podatke.

Mycroft se pojavio ili je bio spomenut u ukupno četiri priče - "The Greek Interpreter", "The Final Problem", "The Empty House" i "The Bruce-Partington Plans". Iako se u tim pričama povremeno aktivira na račun svoga brata, Mycroft i dalje ostaje izrazito pasivan, izvlačeći zaključke bez, naizgled, ikakvih dokaza i prebacujući bilo kakve praktične detalje na Sherlocka. Zapravo, baš je ta pasivnost veliki hendikep unatoč Mycroftovim sposobnostima, kao što vidimo u priči "The Greek Interpreter", gdje Mycroftova pasivnost gotovo ugrozi cijeli slučaj.

Mycroft većinu svog vremena provodi u klubu Diogenes, čiji je suosnivač. Iz priče "His Last Bow" da se zaključiti kako je Holmes rođen 1854. godine, a kako je Mycroft sedam godina stariji, trebao bi biti rođen 1847. godine.