Muzička škola u Travniku

Muzička škola u Travniku nalazi se u centralnom dijelu Travnika, u Lukačkoj ulici, sa južne strane rijeke Lašve, nasuprot pravoslavne Crkve Uspenja presvete Bogorodice. Na sjednici komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj 9. do 12. februara 2010. godine, škola je proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo (predsjedavajuća).

Historija uredi

Ne postoji sačuvana projektantska dokumentacija, niti je poznato ime projektanta objekta. Izgrađena je 1903. godine kao zadužbina porodice Fufić. Pod pokroviteljstvom Crkvene opštine Travnik, od izgradnje pa do početka II. svjetskog rata u u zgradi djeluje Srpska osnovna škola. Godine 1923. u zgradi je djelovao i „Srpski narodni dom”, a od 1931. godine i „Ženska stručna škola”.

Po završetku II. svjetskog rata u zgradu zadužbine Fufić privremeno je smješten Zavičajni muzej Travnika. Godine 1956. izvršena je nacionalizacija i objekat je oduzet od Crkvene opštine Travnik, i u njega je smještena Srednja ekonomska škola. Početkom sedamdesetih godina XX. stoljeća Srednja ekonomska škola je izmještena i na njeno mjesto je smještena Osnovna škola „Braća Volić”. Godine 1978. objekat je ustupljen na korištenje Školi za osnovno muzičko obrazovanje Travnik

Danas je u zgradi smještena Osnovna muzička škola - ugledna obrazovna institucija, jedina te vrste u Travniku. Nakon posljednjega rata u BiH, od 1996. godine izvršeni su radovi na fasadama objekta, kao i ponovna izmjena svih instalacija i krečenje svih prostorija. Škola se nalazi u vrlo dobrom konstruktivnom i svakom drugom stanju i primjerno je održavana.

Opis uredi

Zgrada po svojoj namjeni spada u obrazovne objekte podignute na užem gradskom području Travnika tokom austrougarskog perioda, zajedno sa objektima Muške osnovne škole, Škole časnih sestara milosrdnica, Nadbiskupske velike gimnazije, Trgovačke (građanske) škole, Medrese i Ženske osnovne škole.

Po stilskom određenju građevina se može svrstati u historicističke objekte. Ima pravougaonu osnovu dimenzija 23,30 m x 14,20 m. Usmjeren je sjevernim ulaznim dijelom ka rijeci Lašvi, gdje se nalazi ograđena zelena površina približnih dimenzija 53,00 m x 39,00 m. Spratnost građevine iznosi Sut+P+1+tavan, njena visina do krovne strehe iznosi 11,00 m, a do sljemena krova iznosi 14,40 m. Vanjski i unutrašnji nosivi zidovi objekta sačinjeni su od opeke, a vodoravna konstrukcija i stubište su izvedeni od armiranog betona. Debljina vanjskih nosivih zidova iznosi 50 cm, a debljina poprečnih nosivih zidova koji odvajaju središnje postavljeni predulaz od istočnog odnosno zapadnog dijela objekta iznosi 60 cm.

Literatura uredi

  • Fatima Maslić, Dragana Baner - Vodič kroz prošlost, starine i prirodno naslijeđe travničkog kraja. Travnik: Zavičajni muzej Travnik, 2006.

Reference uredi

  1. „Muzička škola u Travniku”. Komisija za nacionalne spomenikekons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016.