Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske osnovan je 13. januara 1971. godine kao Umjetnička galerija u Banja Luci, nakon akcije likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije i drugih krajeva svijeta, koji su se solidarisali sa Banjalukom, pogođenom katastrofalnim zemljotresom 26. i 27. oktobra 1969. godine. Prikupiljeno je oko 800 umjetničkih djela, što je poslužilo kao temelj za osnivanje institucije i činilo njen početni fundus. U muzeju su predstavljena djela nekih savremenih majstora poput Hansa Hartunga, Pierrea Alechinskyja, Bertranda Dornyja, Heinza Macka, Michala Murina, Otta Pienea, Günthera Ueckera, Petra Lubarde ili Ivana Tabakovića. Većinu njene kolekcije čine kreacije umjetnika iz bivše Jugoslavije. U muzeju je postavljena poštanska umjetnička instalacija irskog umjetnika Garyja Farrellyja.[1]

Umjetnička galerija preimenovana je 1994. godine u Galeriju likovnih umjetnosti Republike Srpske. a 2004. godine u Muzej savremene umjetnosti.[2]

U okviru muzeja djeluju četiri odjeljenja:

  • Odjeljenje zbirki,
  • Informaciono-dokumentacioni centar i biblioteka,
  • Odjeljenje za edukativne programe i
  • Odjeljenje za izložbene i programske djelatnosti.

Najznačajniji dosadašnji projekat institucije je organizacija, produkcija i prezentacija Paviljona Bosne i Hercegovine na 55. Venecijanskom bijenalu 2013. godine, za koji je izabrana izložba "Vrt uživanja" umjetnika Mladena Miljanovića.

Muzej je aktivan član međunarodne organizacije ICOM i redovno obilježava "Međunarodni dan muzeja" i manifestaciju "Evropska noć muzeja".

U okviru internacionalne nagrade "Živa", koju dodjeljuje Forum slavenskih kultura za najbolji muzej jugoistočne Evrope, Muzej je 2014. godine nagrađen specijalnim priznanjem za kreativnost, a istaknuta je i njegova značajna uloga u odnosu prema lokalnoj zajednici i podsticaju stvaralaštva mladih umjetnika.

Muzej također organizuje izložbe. Među najnovijim su one posvećene Florijanu Mićkoviću i njegovim sinovima Vladimiru i Ivanu, Adeli Ber (1888-1966), Mileti Prodanoviću, slikama Alojza Ćurića ili skulpturama Zdravka Jaksimovića.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske nalazi se u centru Banje Luke, između ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Kninske.

Reference uredi

  1. „Stigla pošta u MSURS | SEEcult.org”. www.seecult.org. Pristupljeno 12. 4. 2021. 
  2. Zvanična stranica muzeja