Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka)

MMSU Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti jedan od najznačajnijh kulturnih ustanova u Rijeci. Specijalizirana muzejska ustanova (umjetnički muzej) s regionalnim djelokrugom. Muzej je tematski vezan uz vizualnu umjetnost moderne i postmoderne (suvremene umjetnosti).

Nove prostori MMSU u Benčiću. Ulay i Fabre u razgovoru s umjetnicima i studentima povijesti umjetnosti

Povijest uredi

Ustanova je osnovana nakon II. svjetskog rata (1948.) kao Galerija likovnih umjetnosti. Godine 1962. dolazi do promjene naziva ustanove u Moderna galerija. Moderna galerija, pored redovnih izložbenih postava u svojim prostorima u zgradi ex Muške gimnazije u Whiteheadovom Dolcu (gdje je smještena i Naučna biblioteka) te u Malom salonu na Korzu Narodne revolucije, sve do 1990-ih organizira značajne međunarodne manifestacije kao što su Bijenale mladih i Bijenale crteža. 1990-e donose veliku stagnaciju kako u organizaciji manifestacija, tako i u drastičnom smanjivanju otkupa umjetnina za muzejski fundus. Galerija 1999. mijenja svoj naziv u MMSU - Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Nakon što je Grad odbio projekt "Otvorenog kruga" po nazivom Muzej nije mauzolej kojim se predviđalo da se na prostoru bivše tvornice Benčić izgrade art radionice te smjesti Kreativna zajednica i art-hostel, 2019. MMSU se seli u skromne i neadekvatne prostorije H-objekta Zuccherijere u aeri Benčića u sklopu priprema za EPK

Djelatnost uredi

Muzej prezentira i promovira modernu formu vizualnog umjetničkog stvaralaštva. Muzej je ranije radio na sustavnom sabiranju, čuvanju, restauriranju i konzerviranju umjetnina, ali od 1990-ih se ne moe govoriti o sustavnosti, nego o ad hoc djelatnosti, koliko to skromna sredsstva dozvoljavaju. Zadaća ove muzejske ustanove, prikupljanje, proučavanje i prezentiranje kulturnih dobara iz područja likovnih umjetnosti iz razdoblja Moderne (kraja XIX. i početka XX. stoljeća je kvalitetnije obavljena, dok se to za suvremenije vizualno stvaralaštvo to ne može reći.

Fundus uredi

Građa MMSU sadržajno je vezana uz područje moderne umjetnosti Rijeke i šire te uz postmodernizam. Muzejski fundus pokriva razdoblje od XIX. stoljeća do danas i obuhvaća preko 8.000 eksponata. Muzejska građa razvrstana je u deset zbirki. Materijalne zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci su sljedeće:

  • Zbirka Ladislao de Gauss
  • Zbirka slikarstva,
  • Zbirka skulptura,
  • Zbirka fotografije,
  • Zbirka medijske umjetnosti, filma i videa,
  • Zbirka crteža,
  • Zbirka grafika,
  • Zbirka plakata,
  • Zbirka Božidar Rašica
  • Zbirka Slavko Grčko te
  • Zbirka Romolo Venucci.

MMSU Rijeka je po pitanju digitalizacije građe postigao kvalitetne rezultate te predstavlja vrijedan, pokazan primjer primjene i upotrebe moderne tehnologije u prezentaciji umjetničkih dobara javnosti.

Izvor uredi

Vanjske poveznice uredi