Muzej grada Rijeke

Muzej grada Rijeke je opći kulturno-povijesni, gradski muzej u Rijeci. Smješten je u zgradi ex Muzeja revolucije sagrađenoj 1976. godine u dvorištu Guvernerove palače. Muzej se bavi sustavnim sakupljanjem te stručnom i znanstvenom obradom muzejske građe kao i sistematizacijama zbirki, prezentacijom muzejske građe te objavljivanjem podataka o njoj. Muzej nema stalni postav, ali su zbirke dostupne za razgledavanje i proučavanje.

Muzej grada Rijeke
Muzej grada Rijeke.jpg
Ulaz u zgradu muzeja
Osnovan 11. aprila 1994. (30. maja 1961. kao Muzej narodne revolucije Rijeka)
Lokacija Trg Riccardo Zanella 1/1, Rijeka (grad), Hrvatska
Kustos Marija Lazanja Dušević, Deborah Pustišek Antić, Nataša Babić, Ema Makarun, Sabrina Žigo [1]
Web www.muzej-rijeka.hr

PovijestUredi

Osnivanje Muzeja grada RijekeUredi

Muzej grada Rijeke osnovan je odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke 11. travnja 1994. godine, preimenovanjem bivšeg Muzeja narodne revolucije. Smješten je u parku Guvernerove palače, u zgradi koju je 1976. godine namjenski za muzej projektirao ing. arh. Neven Šegvić.

U okviru Rijeka 2020 Evropskog glavnog grada kulture Muzej je za svoje potrebeo dobio i restauriranu baroknu palaču Zuccherijere u arei R. Benčića.

U proteklih šezdeset godina prikupljena je obrađena i restaurirana dragocjena građa, provedena su brojna istraživanja, priređene zapažene izložbe i objavljeni opsežni katalozi s temama iz gradske povijesti (Riječki mostovi, Parkovna baština Rijeke, Ričina poveda - o manufakturi i industriji na Rječini, Riječke fontane i perila, Riječke škale, Riječka luka, povijest, izgradnja, promet ...) U ciklusu izložbaba o znamenitim Riječanima, u muzeju je prikazan život i rad istaknutih građana, koji su zadužili grad osobnim doprinosom na raznim poljima npr: u arhitekturi (Igor Emili), fotografiji (Viktor Hreljanović), slikarstvu (Rikard Žic), scenografiji i kostimografiji i dr.

Muzej narodne revolucijeUredi

Muzej narodne revolucije Rijeka osnovan je 30. maja 1961. godine odlukom Gradskoga narodnog odbora općine Sušak, sa sjedištem u kući grofa Lavala Nugenta koja se nalazi u Ul. Petra Zrinskog 12 na Trsatu. U studenom 1976. godine Muzej narodne revolucije preseljen je u novu suvremenu, namjenski izgrađenu zgradu, sa stalnim postavom, uređenim zbirkama i zadovoljenim muzejskim standardima. Muzejska građa iz fundusa Muzeja narodne revolucije nakon preimenovanja 1994. godine, pohranjena je u pripadajuće zbirke Muzeja grada Rijeke.

Zbirke muzejaUredi

 
Izložba "Trsatsko svetište u zbirkama Muzeja Grada Rijeke"

Glazbena zbirkaUredi

U zbirci se čuvaju izvrsno očuvani, potpuno upotrebljivi, gramofoni, zvučnici i instrumenti koji svjedoče o povijesnom razvoju fonografije i proizvodnje glazbenih instrumenata u stogodišnjem vremenskom razdoblju.

Likovna zbirkaUredi

Sadrži djela likovnih umjetnika, slikara i kipara koji su živjeli i stvarali u Rijeci, slikajući najčešće riječke motive i portrete znamenitih građana Rijeke tijekom povijesti. Unutar zbirke uštrojene su podzbirke: crteža, grafika, slika, skulptura, scenografije i kostimografija.

Zbirka dokumentarne građeUredi

Zbirka sadrži razne dokumente iz XIX. i XX. stoljeća, do danas. U okviru zbirke uštrojene su podzbirke: karata, planova i nacrta grada i njegove okolice; školskih svjedodžbi i diploma; osobnih isprava.

Zbirka filatelijeUredi

Sadrži redovita izdanja poštanskih maraka "Fiume" za razdoblje 1918.-1924. godine, seriju talijanskih maraka "Republica Sociale" s pretiskom Rijeka-Fiume za razdoblje vojne uprave Okupacione zone B 1945-1947. g.; redovna i prigodna izdanja jugoslavenskih maraka s motivima Rijeke.

Zbirka fotografijaUredi

Zbirka se sastoji od originalnih fotografija, negativa, dijapozitiva, fotoalbuma i razglednica nastalih u XIX. i XX. stoljeću.

Zbirka kazališne i filmske građeUredi

Zbirka sadrži kazališne plakate opernih, baletnih i dramskih predstava NK "Ivan Zajca", plakate filmova prikazivanih u Rijeci te kinoklubova "Jadran" i "Liburnija". U zbirci su pohranjeni dokumentarni filmovi riječkih autora, fotografska i kinematografska tehnika.

Zbirka numizmatike, vrijednosnica, medalja i odlikovanjaUredi

Sadrži novac s riječkim obilježjima, povijesne vrijednosnice i medalje s područja Rijeke i njezine okolice.

Zbirka oružjaUredi

Uz oružje iz 19. i 20. stoljeća, u zbirci se čuvaju i predmeti iz partizanskih logora, fašističkih zatvora te osobni predmeti sudionika Drugoga svjetskog rata. U zbirci se prikupljaju, obrađuju i čuvaju predmeti i dokumenti iz građanskog rata u Hrvatskoj krajem II. milenija.

Zbirka tiskaUredi

Zbirka se sastoji od primjeraka novina, plakata i stinog tiska s područja Rijeke i okolice iz XIX. i XX. stoljeća.

Zbirka umjetničkog obrtaUredi

Sadrži predmete iz vlasništva poznatih riječkih obitelji uglavnom iz 19. i 20. stoljeća, s uštrojenim podzbirkama namještaja, stakla, keramike, odjeće.

Zbirka variaUredi

Sadrži raznorodnu građu koja svjedoči o povijesti grada Rijeke i materijalnim ostacima građanskog života u XIX. i XX. stoljeću.

Povezani članciUredi

IzvoriUredi

Vanjske povezniceUredi

Koordinate: 45°19′45″N 14°26′33″E / 45.32909934603196°N 14.442622661590576°E / 45.32909934603196; 14.442622661590576