Muzej Prve proleterske brigade u Rudom

Muzej Prve proleterske brigade u Rudom osnovan je 1971. godine povodom 30-te godišnjicenjice osnivanja Prve proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade. Formirana je 21. decembra 1941. godine u Rudom, od partizanskih ustanika, nakon povlačenja u Sandžak. Odluku o formiranju Prve proleterske brigade doneo je Centralni komitet KPJ. Na dan formiranja imala je šest bataljona (četiri iz Srbije i dva iz Crne Gore) ukupne jačine 1.200 boraca. Prvi komandant brigade bio je Koča Popović, a politički komesar Filip Kljajić Fića.

Historijski podaci uredi

Pripremne aktivnosti za osnivanje Muzeja započele su 1966. godine, kada je u staroj zgradi Doma kulture u Rodom, adaptiran prostor u kojoj su bili izloženi dokumenti o borbenom putu Prve proleterske NOU brigade. Ova soba bila je otvorena do 1971. God, kada je uz dom dograđen dio u koji je smješten muzej. Projektant dograđenog dijela bio je M. Bojer.[1]

Muzej je svečano otvoren 4. jula 1976. godine. U periodu od 1992. do 1995. godine, dio prostora Muzeja preuređen je u spomen sobu poginulim borcima u poslednjem Rat u Bosni i Hercegoviniratu na prostoru Bosne i Hercegovina. Muzej nema stalno zaposlenih, opreme ni sredstava. U ulaznom delu ustanovljena je kancelarija u kojoj boravi tehnički sekretar opštinske organizacije SUBNOR-a, koji brine o muzeju i održava muzejsku zbirku.

Reference uredi

  1. „Milica Radojčić, Janko Vračar – VODIČ KROZ MUZEJE I GALERIJE REPUBLIKE SRPSKE”. Muzej Republike Srpske, Banja Luka 2012.. Pristupljeno 13. 9. 2016. 

Literatura uredi

  • Miloš Vuksanović - Prva proleterska brigada; "Narodna knjiga" Beograd, "Pobjeda" Titograd; 1981.

Vanjske veze uredi