Muwatalli II (također Muwatallis ili Muwatallish) bio je kralj Novog hetitskog kraljevstzva (12951272. pne.). Bio je najstariji sin prethodnog kralja Mursilija II, a najpoznatiji je po tome što je s egipatskim faraonom Ramzesom II vodio veliku, ali neodlučnu bitku kod Kadesha oko 1274. pne.. Nakon što je postao kralj, premjestio je glavni grad u Tahuntassu nakon najezde Kaskijaca; svog brata Hattusilija je imenovao guvernerom Hattuse.

Pronađen je primjerak ugovora između njega i Alaksandua, vladara Wiluse, jedne od država Arzawe. Egiptolozi također vjeruju da je Muwattalli postigao svojevrsni mirovni sporazum ili modus vivendi s Setijem I oko Kadesha, kako bi se izbjegao sudar dvije supersile oko kontrole nad Sirijom. Bilo kako bilo, Seti I je vlast nad Kadeshom prepustio hetitskom kralju kako bi se više posvetio zbivanjima u samom Egiptu.

Muwatalli je imao najmanje dva djeteta, oba s hurijskim imeima u počast hurijskog boga oluja Teshupa. Jedan je bio Urhi-Teshup, koji je postao kralj Mursili III dok ga Hattusili III nije svrgnuo. Drugi je Ulmi-Teshup, koji je bio vazalni vladar u Tarhuntassi. Moguće je da je ulmi huritska riječ za "robinju", zbog čega neki pretpostavljaju da je to dijete zapravo bila kći.

V. također uredi

Eksterni linkovi uredi

Egypt and Sudan (BMSAES) 6(2006), pp.37-58

Prethodi:
Mursili II
Hetitski kralj Slijedi:
Mursili III