Mutual Film Corporation je bilo američko poduzeće, odnosno poslovni konglomerat za proizvodnju filmova, najpoznatije po produkcijama klasičnih nijemih komedija Charlesa Chaplina.

Mutual Film Corporation
Sudbina likvidirana
Osnovan/a jul. 1906
Prestao/la 1972
Lokacija Edendale, Los Angeles, Kalifornija, SAD
Industrijafilmski studio
Ključni ljudiJohn R. Freuler (1872-1958)
Harry E. Aitken (1877-1956)
Roy Aitken (1882-1976)

Osnovano je 1906. u Milwaukeeju pod naslovom Western Film Exchange od strane Johna R. Freulera, Harryja E. i Roya Aitkena. 1910. je Frueler zajedno sa čikaškim filmski distributerom Samuelom R. Hutchinsonom osnovao još jedan studio pod imenom American Film Manufacturing Company, a dvije godine kasnije otkupio njujorški studio Thanhouser Film Company. Iste godine je Mutual Film uspjela steći nadzor, odnosno stvoriti poslovne veze s nekoliko studija na području Los Angelesa, uključujući znameniti Keystone Studios.

Kompanija je, nastojeći zaustaviti sve agresivniju filmsku cenzuru od strane lokalnih i državnih vlasti u SAD pokrenula sudsku parnicu Mutual Film Corporation v. Industrial Commission of Ohio, koja je završila na Vrhovnom sudu 1915. presudom u korist cenzora, odnosno tvrdnjom da film nije umjetnost i da se na njega odnose odredbe Prvog amadmnana o slobodi izražavanja. Godine 1916. je Mutual Film potpisala jednogodišnji ugovor s popularnim komičarem Chaplinom, koji je u zamjenu za 12 filmova od dvije roledobio na raspolaganje dotada nezamisliv honorar od 670.000 US$, vlastiti studio i potpunu kreativnu slobodu; Chaplin je kasnije u memoarima taj period opisivao kao najsretniji i najplodonosniji u karijeri. Čim je Chaplin napustio Mutual, kompanija je došla u gubitke. Godine 1919. je prestala s produkcijom, a sljedećih godina je obavljala distribucijske poslove za veće studije.

Izvori uredi

  • Robert S. Birchard, "Silent-Era Filmmaking in Santa Barbara" Charleston: Arcadia Publishing, 2007 ISBN 0-7385-4730-1

Vanjske veze uredi