Mustafa Mulalić

Mustafa Mulalić (1896, Livno, Austrougarska - 26. decembar 1983, Jugoslavija) je bio jugoslovenski političar i publicista, pripadnik četničkog pokreta tokom drugog svetskog rata.

Mustafa Mulalić
Biografija
Datum rođenja 1896.
Mesto rođenja Livno (Austrougarska)
Datum smrti 26. decembar 1983.
Mesto smrti Sarajevo (SFRJ)

Biografija uredi

Rođen je 1896. u Livnu, Austrougarska. Pre Drugog svetskog rata bio je član Jugoslovenske Narodne Stranke (JNS) i njen poslanik (1931. i 1935. godine) u Skupštini Kraljevine Jugoslavije. Pre Aprilskog rata bio je administrator i saradnik lista „Sokolski glasnik“. Po okupaciji, živi u Beogradu. Tada se povezao sa nekim oficirima Draže Mihailovića, a zatim je otišao na Ravnu goru, dok je njegovu ulogu u vođenju muslimanskog centra preuzeo Abdulah Kemura. Po dolasku u štab na Ravnoj gori postaje urednik lista „Ravna gora i ravnogorska misao“.

 
Mekdauel drži govor na četničkom zboru u Osječanima u Bosni, oktobra 1944. Prisutni: Stevan Moljević, Živorad Božić, Nik Lalić, Mustafa Mulalić, Draža Mihailović, Manojlo Pejić, Cvijetin Todić, Savo Božić.

U Mihailovićevom štabu ostaje sve do aprila 1945. Bio je jedini Musliman u toj komandi i autor napisa za radiografsku emisiju Vrhovne Komande JVuO za Muslimane u kojima se pozivaju Muslimani na ideološku borbu protiv komunizma. Bio je član političkog (civilnog) dela Vrhovne Komande JVuO, potpredsednik Centralnog nacionalnog komiteta i urednik lista „Istok“. Za vreme rata angažovao se među Muslimana na stvaranju četničkih jedinica, ali nije imao rezultata. Početkom 1944. Mulalić je trebao zajedno sa dr Lazarom Markovićem da predstavlja četničku delegaciju u Londonu radi novih pregovora sa jugoslovenskom vladom. Međutim, nakon sednice CNK u selu Rošcima rešeno je da umesto njega i Markovića putuje Adam Pribićević.

Nakon povlačenja Mihailovićevih četnika u Bosnu krajem 1944. godine, Mulalić je kao član Centralnog nacionalnog komiteta vršio propagandu za pristupanje muslimana četničkoj organizaciji. Zajedno sa njima tada se nalazio i američki izaslanik Robert McDowell, o čemu je Mulalić kasnije govorio:

Taj poziv okupljanja oko Draže upućivao je Mek Dauel i muslimanima, kao poznavalac islama i govorio nam o Ibn Saudu, Kemalovoj Turskoj i o odnosima islamskih naroda sa Englezima i Amerikancima. Sa onima koji su s njim govorili turski, rekao je koju više i narod se sa tih zborova razilazio opredeljen. Verovao je onome što predstavnik Amerike kaže... On je pravio najveću zabunu i najveću smetnju NOV i prouzrokovao nepotrebne žrtve.[1]

– Mulalić u toku istražnog postupka 1945.

Nakon četničkog sloma na Zelengori, dolazi u Beograd i predaje se vlastima DFJ. Osuđen zbog pripadnosti političkom krilu JVuO na pet godina zatvora koje je izdržao u beogradskoj Glavnjači. Umro u Sarajevu 6. decembra 1983. godine.

Okružni sud u Beogradu je odbacio zahtev za rehabilitaciju Mustafe Mulalića 5. marta 2009. godine.

Reference uredi

Literatura uredi

Vanjske veze uredi