Mustafa Cerić

12. Reis-ul-ulema

Mustafa ef. Cerić (Visoko, 5. februara 1952.), bošnjački je teolog, 12. po redu reis-ul-ulema u Bosni i Hercegovini, trenutačni predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), te jedan je od osnivača Bošnjačke akademije znanosti i umjetnosti (BANU).

Mustafa ef. Cerić
Rođenje5. februara 1952., Visoko
NacionalnostBošnjak
Titula12. Reis-ul-ulema
Prethodnikniko (on sam)
NasljednikHusein ef. Kavazović
VjeroispovijestIslam

Biografija uredi

 
Mustafa ef. Cerić sa papom Ivanom Pavlom II., Sarajevo 1997.

Mustafa ef. Cerić je rođen 5. februara 1952. godine u Velikom Čajnom kod Visokog. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1972. godine. Diplomirao je na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu 1978. godine. Nakon toga radi kao imam u Bijeloj džamiji u Gračanici do 1981. godine. Odlukom Starješinstva biva imenovan za imama u Islamskom kulturnom centru u Chicagu. U Chicagu završava poslijediplomske studije u polju islamske teologije na Odsjeku za bliskoistočne jezike i civilizacije gdje je i doktorirao pred poznatim muslimanskim učenjakom Fazlur Rahmanom s tezom: A study of the Theology of Abu Mansur al-Maturidi (Studija o teološkom učenju Ebu Mensura el-Maturidije) 24. septembra 1986. godine. Usporedno s imamskim poslom predavao je na Američkom koledžu u Chicagu.

Nakon petogodišnjeg imamskog rada i studiranja u Chicagu odlazi u Hrvatsku na mjesto glavnog imama u Zagrebačkoj džamiji. Njegovim dolaskom Islamska zajednica u Zagrebu poprima savremene oblike rada koji su dotada bili nepoznanica za Islamsku zajednicu. Pod njegovim je vodstvom Islamska zajednica u Zagrebu organizirala tri naučna simpozija: Mistika u Islamu - tesavuf, Problemi savremenog pristupa islamu i Etika u islamu. Ovaj treći naučni skup imao je internacionalnu dimenziju jer su na njemu uzeli aktivno sudjelovanje najautoritativniji naučnici iz islamskog svijeta, a jugoslavenskoj javnosti su se po prvi put predstavili fizičar i nobelovac Abdusselam i malezijski filozof Nedžib Attas. Ovakav vid aktivnosti u kreaciji Mustafe ef. Cerića Zagrebačku džamiju svrstava u sam vrh naučno-kulturnog života Islamske zajednice u SFR Jugoslaviji, a čini je sve prisutnijom i u tokovima razvoja islamske misli u svijetu.

Od 1993. godine do 1998. godine bio je na dužnosti naibu-reisa, a od 1998.[1] do rujna 2012. bio je reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.[2] Na čelu Islamske zajednice se nalazio najduže u historiji institucije reis-ul-uleme, 19 godina. Poznat je po svojim izjavama kojima simpatizira osmansku vlast u Bosni i Hercegovini.

Govori arapski i engleski. Oženjen je. Ima dvije kćeri i sina.

Bibliografija uredi

  • Besjede naibu reisa prof. dr. Mustafe ef. Cerića (Zenica, 1993)
  • Vjera, narod i domovina: hutbe, govori i intervjui (Sarajevo, 2002)
  • Hutbe i govori (Sarajevo, 2004)
  • Korijeni sintetičke teologije u islamu : Ebu Mensur-el Maturidi (853-944) (Sarajevo, 2012)
  • Kalendarske hutbe dr. Mustafe Cerića reisu-l-uleme: 1993.-2012. (Sarajevo, 2018)
  • Ja sam govorio (Sarajevo, 2019)

Djela o Mustafi ef. Ceriću uredi

  • Zbornik Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini: dvije decenije reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića (Sarajevo, 2012)

Reference uredi

  1. www.rijaset.ba Arhivirano 15 January 2013[nepoklapanje datuma] na Wayback Machine-u, BIOGRAFIJE DOSADAŠNJIH REISU-L-ULEMA, pristupljeno 30. prosinca 2012.
  2. www.rijaset.ba[mrtav link]Šablon:Neaktivna poveznica, "Husein ef. Kavazović novi reis-ul-ulema", Predaja Menšure novom Reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću obavit će se 19. novembra ove godine. Do tada će funkciju reisu-l-uleme obavljati sadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, u Husein ef. Kavazović funkciju muftije tuzlanskog., objavljeno 23. rujna 2012., pristupljeno 30. prosinca 2012.

Spoljašnje veze uredi

Sestrinski projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Mustafa Cerić
 Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Mustafa Cerić

Mrežna mjesta uredi

Prethodi:
niko (on sam)
Reis-ul-ulema
1998.2012.
Slijedi:
Husein ef. Kavazović
Prethodi:
Jakub ef. Selimoski
Naibu-reis
1993.1998.
Slijedi:
niko (on sam)