Mursili III također poznat kao Urhi-Teshub, bio je hetitski kralj i najstariji sin kralj Muwatalija II. Vlast nad Hetitskim Carstvom (Novo kraljestvo) je preuzeo u Tarhunatassi kao "Mursili" oko godine 1272. pne. Poznati hetitolog Trevor Bryce navodi kako je kralj vladao samo 5 godina, i to u periodu 1272. pne.1267. pne.[1] Međutim, drugi hetitolozi tvrde da je Hetitskim Carstvom vladao 7 godina-- što njegov nasljednik Hattusili spominje u natpisu kojim opravdava svoje nasilno preuzimanje prijestolja. Mursilis III je po toj kronologiji trebao vladati od 1272. pne. do 1265. pne..

Za vrijeme svoje vladavine Mursili III je glavni grad iz Tarhuntasse (gdje ga je doveo Muwatalli) vratio u Hattusu. (KBo 21.15 i 11-12) Međutim, u doba njegove vladavine su Asirci osvojili Hanigalbat, što je ozbiljno oslabilo njegov prestiž i legitimitet u Hetitskom Carstvu. U sedmoj godini vladavine Urhi-Teshub, kako se Mursili III tada zvao, napao je teritorije pod kontrolom svog strica Hattusilija - regionalna uporišta Hapkissu i Nerik - nastojeći ukloniti Hattusilijevu prijetnju po svoje prijestolje.

Iako je, kako sam Hattusili tvrdi u svojim zapisima, Mursili svog strica ispočetka uspio svesti na "kralja jedne tvrđave", oko njega su se okupili lokalni saveznici iz oblasti Nerika i Hakpisse, kao i nesvrstani Hetiti impresionirani Hattusilijevim vojnim podvizima, uključujući pobjedu nad Ramzesom II u bitci kod Kadesha 1274. pne. Mursili je, pak, u usporedbi s njim bio "nevažan i uglavnom nepotvrđen vlasnik prijestolja Hattuse"--Urhi-Teshub/Mursilis II--koji je izgubio Hanigalbat u korist Asirije.[2] Hattusili je na svoju stranu uspio dovesti čak i neka kaskijska plemena, smrtne neprijatelje Hetita.[3] Hatusilli je brzo porazio Mursilija III i preuzeo njegovo prijestolje; potom je postao kralj Hattusili III. Nakon svoje pobjede, Hattusili je Mursilijevog brata ili šurjaka Kuruntu kao vazalnog kralja Tarhuntasse.

Mursili je pobjegao u Egipat, zemlju koja je bila smrtni neprijatelj Hetita. Hattusili III je na to reagirao tražeći da Ramzes II izruči njegovog nećaka u Hatti.

Pismo je izazvalo krizu u egipatsko-hetitskim odnosima kada je Ramzes odbio priznati da se Mursili nalazi u Egiptu, te su obje zemlje došle na rub rata. Međutim, oba kralja su na kraju sklopila ugovor u 21. godini Ramzesove vladavine. U njemu se nalazila i klauzula o izručenju. Mursili III je nakon toga nestao iz historijskih zapisa.

Bilješke uredi

  1. Trevor Bryce, The Kingdom of the Hittites, Oxford University Press, (1999), p.xiii
  2. Bryce, op. cit., p.287
  3. Bryce, op. cit., pp.287-288
Prethodnik:
Muwatalli II
Hetitski kralj Nasljednik:
Hattusili III

Eksterni linkovi uredi