Мухар

(Preusmjereno sa Muhar)
Мухар
Бежанијска улица у земунском насељу Мухар која гледа на Евангелистичку цркву
Бежанијска улица у земунском насељу Мухар која гледа на Евангелистичку цркву
Град Београд
Општина Градска општина Земун
Мухар na karti Beograda
Мухар
Мухар
Мухар na karti Beograda


Координате: 44° 50′ 43" СГШ, 20° 24′ 30" ИГД

Мухар је градско насеље у Београду, које се налази на територији општине Земун.

ЛокацијаUredi

Мухар је сконцентрисан око трга Бранка Радићевића. Географски, ово насеље је мала, уска долина између брда и околних насеља и простире се од Гардоша на северу до Ћуковца на југу. Насеље формира везу између два већа насеља, Доњи Град ка југу и насеља Горњи Град ка северу.

ИсторијаUredi

Мухар је добио име по Ивану Мухару (1867-1966), једном од најпознатијих земунских трговаца периоду пре Другог светског рата. Почео је као приправник, а касније је отворио и своју продавницу на тргу и, како је пословања расло, касније је изградио и вилу (кућа Иване Мухара), која данас спада у једну од главних знаменитости Земуна. Након тога, цео простор око трга постао је познат као Мухар. Данас, трг званично носи име Бранка Радичевића, по српском романтичарском песнику из 19. века.

КарактеристикеUredi

Мухар је једна од главних земунских раскрсница. Ово подручје означава крај улице Главна, која је, као што јој и само име говори, главна земунска улица. Кроз улице „Карамантина“ и „Његошева“ на истоку, насеље је повезано са Земунским кејом, а на северозападу се преко улица Цара Душана и „Добановачка“ протеже до насеља Горњи Град. Мухар је преузак за повећи интензитет саобраћаја који се одвија у овом делу земуна, тако да су на овом подручју честе саобраћајне гужве.

На територији насеља Мухар се налазе Опера и тетар Мадленијанум. Цело ово подручје са насељима Гардош, Мухар и Ћуковац је познато по својој великој мрежи лагума и подземних ходника.[1] До сада је откривено 73 дугачких коридора и још много мањих. Најдужи од њих дугачак је 96 метара.

РеференцеUredi

Спољашње везеUredi