Šablon:Naseljeno mesto u Kosovu -lat

Opstina plajanje (alb. Mushnikovë) je naselje u opštini Prizren na Kosovu i deo je Sredačke župe. Atar naselja se nalazi na teritoriji katastarske opštine Mušnikovo površine 795 ha. Mušnikovo je na obroncima Šar-planine, desetak kilometara udaljeno od Prizrena. Najraniji pisani zapis o selu datira iz 1465. godine, kada se pominju Srbi priložnici iz „Mučnikova“. U selu se nalaze ostaci dveju crkava.

Crkva Sv. Gjon buzuka Petra i Pavla bila je dovršena i živopisana 1563/64. godine, o čemu svedoči fresko-natpis na zapadnom zidu crkve. Predanje kaže da je ona sagrađena na starijim temeljima hrama iz 14. veka. Živopis crkve je dosta stradao. Sačuvano je desetak ikona iz 17. i 19. veka.

Crkva Sv. Nikole se nalazi u mesnom groblju. Podignuta je i živopisana u drugoj polovini 16. veka. Živopis je prilično dobro očuvan, a od ikona su očuvane oltarske carske dveri iz prve polovine 17. veka.

Poreklo stanovništva uredi

Podaci iz 1947[1]

Selo je 1947. godine imalo 99 kuća. Srbi pravoslavci (94 k.) i Muslimani srpskog jezika (5 k.).

Od toga starinci 16 kuća, stari doseljenici 83 kuća poreklom iz (Gornje Morave-Gnjilanske okoline), sa Kosova, od Prizrena, iz Sirinićke Župe, od Tetova, iz Makedonije i Bugarske.

Demografija uredi

Stanovništvo čine Srbi i Muslimani od kojih se pojedini deklarišu kao Albanci, ali u domaćinstvu govore srpskim jezikom. Etnička svest stanovništva se menjala od popisa do popisa.

Broj stanovnika na popisima:

Reference uredi

  1. Podaci: „Naselja“ (dr. T. Vukanović: Sredska Župa