Only Fools and Horses

(Preusmjereno sa stranice Mućke)

Mućke (engl. Only Fools and Horses) je nagrađivani britanski sitcom, koju je kreirao i napisao John Sullivan. Serija je dobila nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). Snimljeno je sedam sezona koje su se prikazivale na BBC-ju u periodu od 1981. godine do 1991. godine (u Ujedinjenom Kraljevstvu), uključujući specijalne epizode za Božić s kojom je i serija završila 2003. godine.

Mućke
Žanrkomedija
Formatsitcom
KreatorJohn Sullivan
NastupajuDavid Jason
Nicholas Lyndhurst
Lennard Pearce
Buster Merryfield
Roger Lloyd-Pack
John Challis
Paul Barber
Tessa Peake-Jones
Gwyneth Strong
Patrick Murray
Kompozitor muzičke temeJohn Sullivan
Uvodna tema“Only Fools and Horses”
Zemlja porijeklaUjedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije
Jezik/ciengleski
Broj sezona7
Broj epizoda64 + 7 kratkih
Produkcija
Izvršni producent(i)Ray Butt
Bernard Thompson
Gareth Gwenian
John Sullivan
Producent(i)Ray Butt
Gareth Gwenlan
Trajanje30 – 95 min.
Producentska kompanija/eBBC
DistributerBBC, 2Entertain
Emitiranje
Format slike4:3
Originalno prikazivanje8. septembar 1981. – 25. decembar 2003.

Serija je snimljena u Peckhamu, južnom Londonu. Glavni glumaci su David Jason (glumi ambicionznog trgovca Dereka "Del Boy" Trotter-a), Nicholas Lyndhurst (glumi Delovog mlađeg brata Rodneya, i Lennard Pearce kao njihov djed (kasnije zamjenjen glumac sa Buster-om Merryfield-om koji je glumio njihovog ujaka Alberta). Cilj serije je da, pod na bilo koji način, braća zarade novac te se obogate, što im uglavnom ne uspijeva.

Zaplet uredi

Derek „Del boj“ Troter (Dejvid Džejson) i njegov mlađi brat Rodni (Nikolas Lindherst) dele stan sa vremešnim Dekom (Lenard Pirs) u zgradi „Nelson Mandela“ u londonskom predgrađu Pekam (iako se ta zgrada zapravo nalazi u Aktonu, u zapadnom Londonu). Del boj ima svoju „firmu“ pod nazivom „Troterovi nezavisni trgovci“. On je zapravo obični preprodavac, uvek u potrazi za lakom zaradom, bez postavljanja suvišnih pitanja.

Na početku prve sezone, Rodni se pridružuje Delu u poslu. Njihova majka je umrla kada je Rodni bio mali, a otac je nestao pre mnogo godina. Veći deo Rodnijevog života Del je figurirao kao njegov drugi otac.

Del će ući u bilo kakav posao samo da bi došao do novca. Njegov uzrečica je: „Sledeće godine u ovo doba bićemo milioneri“. Ipak, većina njegovih planova je riskantna i protivzakonita. Njihov stan je često pun robe koju ne može da proda, od akten-tašni, u kojima je zaključama šifra za otključavanje, do krema za sunčanje usred zime.

U društvu braće Troter su trgovac polovnih automobila i novopečeni bogataš Bojsi (Džon Čalis) i njegova žena Marlin (Su Holdernes), ne previše bistar čistač ulice Triger (Rodžer Lojd-Pak), koji Rodnija uvek oslovljava se Dejv, vozač kamiona Denzil (Pol Barber), konobar u lokalnom pabu „Ragina glava“ Majk (Kenet Makdonald) i Rodnijev drug Miki Pirs (Patrik Mari), čiji je idol Del.

Glavna tema serije je veza između braće. Tokom godina publika se upoznaje sa njihovim usponima i padovima, ljubavima i nesporazumima: deka umire, a njima se pridružuje stric Albert (Baster Merifild); Del i Rodni nalaze ljubavi svojih života; Del i Rakel (Tesa Pik-Džouns) dobijaju dete, Demijana (taj lik je glumilo čak šest glumaca); Rodni i njegova žena Kasandra (Gvinet Strong) se razvode i ponovo se vraćaju jedno drugom; ujka Albert umire; Kasandra gubi bebu ali na kraju i ona i Rodni dobijaju dete. Troteri postaju bogati, ali opet sve izgube.

U poslednjem božićnom specijalu otkriveno je da je pravi Rodnijev otac Fredi Robdal ili Fredi Žabac, čovek koji je imao vezu sa Delovom majkom. Ovo je nagovešteno u jednoj epizodi nekoliko godina ranije, kada je Rodni čuo o visokom čoveku koji je bio umetnik (slične osobine kao i sam Rodni) i koji je imao sina sa ženom iz zgrade i koji je iz nekog nepoznatog razloga ostavio Delu i Rodniju sve što je imao. Rodni je odmah počeo da sumnja da je taj čovek njegov biološki otac, ali nije ništa rekao Delu. Na kraju epizode, kada su Rodni i ujka Albert sami, Rodni pita: „Da li ja ličim na njega?“, a Albert kaže „malo“. To je konačno potvrđeno u poslednjem božićnom specijalu kada Rodni pronađe fotografiju Fredija Robdala. Njih dvojica mnogo liče i od tog trenutka gledaoci znaju ko je Rodnijev biološki otac. Ispostavilo se da je Del znao za to od početka, iako ni Del ni Rodni nisu znali da onaj drugi zna i zakleli su se da neće reći jedan drugome strahujući da bi povredili jedan drugog.

O seriji uredi

Popularnost Mućki nije bila velika u početku, ali je Bi-Bi-Si ustrajao i gledanost je neprekidno rasla, a neke epizode, kao što je „A Touch of Glass“, sadrže danas već klasične scene.

U četvrtoj sezoni 1985. Deka umire. Ova epizoda napisana je na brzinu nakon smrti glumca Lenarda Pirsa. U njoj je prikazana Dekina sahranu, nešto što se obično ne viđa u sitkomima. Na brzinu je predstavljen novi lik, Delov i Rodnijev ujka Albert.

Iako je serija emitovana od 1981. do 2003, snimljeno je, zapravo, samo sedam sezona. Poslednja sezona iz 1991. završava se rođenjem Delovog i Rakelinog sina Demijana. Deset specijalnih epizoda prikazano je između 1991. i 2003. za vreme božićnih praznika. U tri specijala, prikazana za Božić 1996, ostvarila se želja Dela i Rodnija i njihovih porodica da postanu milioneri; ta epizoda još uvek drži rekord kao najgledanija epizoda sitkoma na britanskoj televiziji sa 24,3 miliona gledalaca.

Bilo je planirano da se božićnom trilogijom iz 1996. serija i završi, ali ipak su prikazane još tri epizode za Božiće 2001, 2002 i 2003. Glumac Baster Merifild umro je 1999. pa je tako morao „umreti“ i ujka Albert. Kenet Makdonald, koji je glumio Majka, vlasnika „Ragine glave“, umro je 2001, pa je Salivan smestio njegov lik u zatvor zbog prevare. Troteri su izgubili svoje milione zbog pada akcija na berzi, ali su Rodni i Kasandra konačno dobili bebu. Ove tri epizode nisu bile uspešne kao prethodne i zato se ne očekuju nove. „Spinof“ serija „The Green Green Grass“ fokusira se na likove Bojsija i Marlin i na njihove planove da se odsele iz Pekama na selo, a počela je da se snima u junu 2005. Salivan je izjavio da piše i drugi spinof, „Once Upon A Time In Peckham“, koji će pratiti mladog Dela i Rodnija tokom šezdesetih.

Naslovna muzika uredi

 
Troters u Beogradu

Naslovna muzika je bila izvor dugogodišnjih nesporazuma. Čuvena naslovna pesma (različita na početku i kraju epizode) nije originalna tema. Naslovnu muziku za prvu sezonu komponovao je Roni Hejzlherst, ali je Džon Salivan ubedio Bi-Bi-Si da koristi dve njegove kompozicije umesto navedene. Nova naslovna pesma je naknadno ubačena na početak svih epizoda prve sezone, a jedino je naslovna tema u prvoj epizodi („Big Brother“) ostala nepromenjena i ta epizoda se (zajedno sa božićnim specijalom iz 1981) još uvek reprizira sa originalnom muzičkom temom Ronija Hejzlhersta. U DVD izdanju prve sezone, u svim sedam epizoda muzika je izmenjena.

Nalovnu pesmu je izvodio Džon Salivan, iako su mnogi gledaoci, zbog sličnosti glasova, mislili da je to glas Nikolasa Lindhersta.

Glumačka ekipa uredi

 
Derek Del-boj Troter(amaterski crtež olovkom)
Rođen nakon Drugog svetskog rata, Del je postao hranilac svoje porodice pre nego što je napustio školu. Njegova urođena brbljivost pomogla mu je da postane trgovac, bez obzira na kvalitet, bezbednost ili zakonitost robe u njegovom posedu. Posvećan sećanju na svoju majku i pun mržnje prema ocu koji ga je napustio nakon majčine smrti, Del postavlja svoju porodicu na prvo mesto, odbijajući da pošalje Rodnija u sirotište i pazeći na Deku do njegove smrti. Ipak, Del se nikad nije ustručavao da „smesti“ Rodniju kako bi sačuvao svoju kožu ili čast. Popularan među ženama, Del je bio veren nekoliko puta tokom šezdesetih i sedamdesetih, ali se nikada nije oženio, da bi se na kraju smirio nakon drugog susreta sa Rakel i nakon što mu je rodila sina. Del pogrešno koristi francuske fraze da bi se pokazao kulturnim, ali uglavnom ispada smešan. Delova sreća se promenila 1996. kada su Del i njegova porodica postali milioneri zahvaljujući prodaji starinskog sata pronađenog u garaži. Pet godina je živeo na visokoj nozi pre nego što je sve izgubio 2001. zbog pada akcija na berzi.
Rođen ranih 1960ih, Rodni nikada nije upoznao svoje roditelje. Njegova majka je umrla, a otac je pobegao pre nego što je krenuo u školu, tako da su ga odgajali njegov stariji brat Derek i Deka. Rodni je bio bistar, ali i naivan kao dete, pohađavši časove matematike i crtanja pre nego što je upisao umetnički koledž u Basingstoku, odakle je izbačen nakon tri nedelje nakon upotrebe marihuane, što mu je takođe donelo osudu, novčanu kaznu i uslovnu kaznu zatvora. Rodni se nakon toga pridružio Dereku u poslu, ali je bez ulične snalažljivosti i lukavosti, te ga Del često naziva tupadžijom. Rodni je mnogo puta pokušao da preuzme više kontrole u poslu, razvijajući nove interese ili sam započinjući poslove, ali tek nakon što je upoznao Kasandru u večernjoj školi, Del je konačno rešio da se ne meša. Rodni se na kraju oženio sa Kasandrom, ali je i dalje ostao u zoni Delovog uticaja. U poslednjoj epizodi serije otkriva se da Rodnijev biološki otac nije Redž Troter, već lokalna protuva Fredi Žabac. Takođe, u ovoj epizodi dobija kćerku Džoan nakon što je Kasandra prethodno već bila pobacila.
Rođen na početku 20. veka, Edvard Deka Troter, Delov deda sa očeve strane, služio je u vojsci tokom Drugog svetskog rata i radio na mnogim polukvalifikovanim poslovima. Rano je postao udovac i svoje poslednje godine je provodio čisteći kuću i kuvajući dok su Del i Rodni bili na poslu. Deka nikad ne skida svoj šešir, gleda najmanje dve televizijske serije odjednom na dva televizora i retko mu uspeva da mu ne zagore jela koje sprema. Umro je 1985. (nakon smrti glumca Lenarda Pirsa) i sahranjen je u epizodi „Strained Relations“.
Rođen približno pet godina kasnije od svog starijeg brata Edvarda, Albert je u mladosti bio mornar, prvo u Kraljevskoj mornarici, a kasnije u trgovačkoj. Oženio se Adom, ali brak nije funkcionisao iz nepoznatih razloga, a Albert je postao usamljeni penzioner koji se potucao po kućama daljnjih rođaka sve dok nije došao na Dekinu sahranu i na kraju se na prevaru uselio kod Dela i Rodnija. Preuzeo je Dekin zadatak spremanja kuće i kuvanja, radeći to primetno bolje, a takođe je često posećivao Raginu glavu, pijući rum i svirajući klavir. Albert nikada nije prestajao da priča o svojim ratnim danima svakome u blizini, često pričajući dosadne anegdote zbog čega su ga Del i Rodni često ismevali. Albertova smrt, 15 godina nakon useljenja kod svojih nećaka, oplakana je isto kao i Dekina. To je naznačeno u epizodi snimljenoj nakon smrti glumca Bastera Merifilda 1999. U svom testamentu ostavio je Delu i Rodniju po 200.000 funti što im je omogućilo da plate zaostale poreze.
Njen lik je uveden zbog želje Džona Salivana da ima više ženskih likova i za Dela da bi počeo da izlazi sa zrelijim ženama. Prvo pojavljivanje Rakel je planirano da bude i jedino, ali njena uloga je ponovo napisana godinu dana kasnije i od tada je stalni lik. Ambiciozna školovana pevačica i glumica čija karijera nikada nije došla do izražaja, Rakel je upoznala Dela preko agencije za sklapanje poznanstava, ali su se razišli zbog njenog povremenog posla striptizete. Kasnije su se ponovo sreli i ovaj put ona se uselila kod Dela, pomažući mu na neki način da odraste. Kasnije u toku serije su dobili sina Demijana.
Inteligentna kćerka uspešnog poslovnog čoveka iz srednje klase, Kasandra je upoznala Rodnija u Centru za obrazovanje odraslih. Njihova veza je brzo napredovala i na kraju šeste sezone njih dvoje su se venčali. Njena ambicija za uspešnom karijerom ju je, međutim, dovela u sukob sa Rodnijem, a njihov problematični brak je bio jedna od glavnih tema sedme sezone. Na kraju su se ipak pomirili i u kasnijim epizodama ona je prikazana kao upadljivo manje ambiciozna. Veza sa Rodnijem je ojačala nakon što je Kasandra doživela pobačaj. Kasnije je Kasandra sa Rodnijem dobila devojčicu.

Triger – Rodžer Lojd-Pak

Navodno tako nazvan jer je ličio na konja, Triger je bio jedan od glavnih sporednih likova u seriji, a samo su se Del boj i Rodni pojavili u više epizoda od njega. Lojd-Pak je izabran pukom slučajnošću da glumi Trigera; Rej Bat, koji ga je angažovao da glumi Trigera nakon što ga je primetio u pozorištu, je došao na tu predstavu da bi posmatrao Bilija Mareja, potencijalnog glumca za ulogu Del Boja. U početku prikazan kao povremeni lopov koji snabdeva Dela raznom robom, Trigerova uloga u seriji se promenila tokom vremena. Šašavi čistač puta, koji je najčešće viđan u Raginoj glavi, je prisvojio ulogu mesnog idiota, obično mameći osmehe u svakoj svojoj sceni zbog svoje opšte gluposti.
Delov prijatelj iz mladosti, bogati prodavac polovnih kola. Zbog svog visokog položaja gleda na sve, pa i na svoje prijatelje, sa visine i ne propušta priliku da napravi neku šalu na račun toga što oni stoje finansijski slabije od njega. Del, Rodni i ostali, međutim, njemu često uzvraćaju istom merom. Karakterističan je način na koji se smeje. Osim s Delom, dosta se druži i sa Trigerom i Denzilom.
Bojsijeva supruga. Za razliku od svog muža, Marlin se ne ponaša nadmeno u svakoj situaciji. Ona i Bojsi su godinama pokušavali da dobiju dete, ali im to nikako nije uspevalo; još u ranoj fazi serije, Bojsi joj je kupio psa Djuka da bi lakše prebolela to što nemaju decu (pas se, štaviše, pojavio prvi put u istoj epizodi kad i Marlin). Na kraju je ipak uspela da zatrudni i dobije sina Tajlera.
Rodnijev prijatelj. Najčešće je viđen u „Raginoj glavi“. Često je pokušavao da nađe neku devojku zajedno sa prijateljem Dževonom, ali uglavnom bez uspeha. Kušao je Rodnija na pojedine poduhvate, kladio se s njim. Jednom prilikom su njih dvojica pokušali da vode zajednički biznis, ali je taj posao potpuno propao. Ostali na njega uglavnom gledaju kao na žutokljunca, jer je najmlađi od njih.
Vlasnik „Ragine glave“ (iako ne od samog početka; njegov prethodnik nikad nije viđen), Majk Fišer je postao poštovani vlasnik i prijatelj stalnih glumaca, kojega je Del uvek video kao potencijalnog kupca za svakakvu sumnjivu robu koju je on prodavao. Majklovi privatni problemi su retko bili predmet priče, iako je bio razveden pre nego što je preuzeo bar. Smrt glumca Keneta Mekdonalda 2001. je u seriji dovela do Majkovog hapšenja zbog prevare u naknadnim epizodama, dok je lokalni kafandžija Sid preuzeo vođenje bara.
Kamiondžija koga Del često pokušava da iskoristi. Više puta se desilo da ga je nagovorio da, preko volje, odradi neki posao za njega, uglavnom u vezi sa prevoženjem robe kamionom. Imao je ženu Korin, koja se pojavila samo u jednoj epizodi; bilo je u planu još, ali je glumica koja je tumačila Korin ubrzo preminula pa više nije bila ni spominjana. Tek u poslednjim epizodama Denzil je pominje kao „bivšu ženu“.
Demijan Derek Troter, Delov i Rakelin sin, izrastao je u tipičnog ćudljivog i drskog tinejdžera i bio je stalna pretnja Rodniju, koji je u njemu gledao „sina đavola“; on je čak i predložio u šali ime Demijan, ali su Del i Rakel ozbiljno prihvatili njegov predlog.
Jedan od najstarijih članova Delove družine. Mada je postao vlasnik „Ragine glave“ tek pošto je Majk smešten u zatvor, pojavljivao se u seriji mnogo ranije, ali kao vlasnik jednog ne tako uglednog restorana. Del, Rodni, Triger i svi ostali koji su jeli kod njega neretko su pravili šale na račun kvaliteta njegove hrane, što su uostalom činili i Majku. Jednom prilikom, gledajući sliku Delove družine iz mladosti, Rodni konstatuje da je Sid „isti kao ranije“, što Sid komentariše sa: „Da, uopšte nisam ostario.“

Specijalni gosti uredi

Uticaj uredi

Epizode uredi

Prva sezona (30-minutne epizode)

Naslov Prvo emitovanje Gledanost Note
Big Brother 15. septembar 1981. 9,2 miliona Del zapošljava Rodnija
Go West Young Man 15. septembar 1981. 6.1 miliona Del ima saobraćajnu nesreću sa Bojsijevim autom
Cash and Curry 22. septembar 1981. 7.3 miliona Prevara preko indijskog kipića
The Second Time Around 29. septembar 1981. 7.8 miliona Delova opasna bivša verenica
A Slow Bus To Chingford 6. oktobar 1981. 7 miliona Turistički autobus
The Russians Are Coming 13. oktobar 1981. 8.8 miliona Troteri grade atomsko sklonište na vrhu zgrade

Božićna epizoda 1981. (35 minuta)

Christmas Crackers 25. decembar 1981. 7.5 miliona Deka uništava večeru

Druga sezona (30-minutne epizode)

The Long Legs of the Law 21. oktobar 1982. 7.7 miliona Rodni sa zabavlja sa policajkom
Ashes to Ashes 18. oktobar 1982. 9.8 miliona Troteri se "kockaju" sa mrtvima
A Losing Streak 4. novembar 1982. 7.5 miliona Novčani problemi
No Greater Love 11. novembar 1982. 8.6 miliona Rodni ima devojku
The Yellow Peril 18. novembar 1982. 8.2 miliona Troteri se bave krečenjem i vaskrslim kanarincem
It Never Rains 25. novembar 1982. 9.5 miliona Epizoda s odmora
A Touch of Glass 2. decembar 1982. 10.2 miliona Kristalni lusteri

Božićne epizode 1982.

Christmas Trees 27. decembar 1982. 7.2 miliona 8 minuta; Del ne može da razvuče svoju teleskopsku jelku
Diamonds Are For Heather 30. decembar 1982. 9.3 miliona 30 minuta; Del se zaljubljuje u Heder, čak je i zaprosi

Treća sezona (30-minutne epizode)

Homesick 10. novembar 1983. 9.4 miliona Deka je bolestan
Healthy Competition 17. novembar 1983. 9.7 miliona Rodni napušta Dela i započinje svoj posao
Friday the 14th 24. novembar 1983. 9.7 miliona Pecanje opasno po život
Yesterday Never Comes 1. decembar 1983. 10.6 miliona Trgovac antikvitetima iz više klase iznenada se zanima za Dela
May The Force Be With You 8. decembar 1983. 10.7 miliona Slejter hapsi Dela
Wanted 15. decembar 1983. 11.2 miliona Rodni misli da je odbegli kriminalac
Who's a Pretty Boy? 22. decembar 1983. 11.9 miliona Epizoda sa kanarincem

Božićna epizoda 1983. (30 minuta)

Thicker Than Water 1. decembar 1983. 10.8 miliona Delov i Rodnijev otac se pojavljuje

Četvrta sezona (30-minutne epizode)

Happy Returns 21. februar 1985. 15.2 miliona Del misli da ima kćerku
Strained Relations 28. februar 1985. 14.9 miliona Deka umire, dolazi stric Albert
Hole in One 7. mart 1985. 13.4 miliona Albert uvaljuje porodicu u nevolju
It's Only Rock and Roll 14. mart 1985. 13.6 miliona Rodnijeva rok grupa
Sleeping Dogs Lie 21. mart 1985. 18.7 miliona Troteri imaju problema sa psom
Watching the Girls Go By 28. mart 1985. 14.4 miliona Rodni se kladi da može smuvati žensku
As One Door Closes 4. april 1985. 14.2 miliona Epizoda sa leptirom

Božićna epizoda 1985. (90 minuta)

To Hull and Back 25. decembar 1985. 16.9 miliona Krijumčarenje dijamanata iz Holandije

Peta sezona (30-minutne epizode)

From Prussia With Love 31. avgust 1986 12.1 miliona Troteri primaju trudnu nemačku devojku
The Miracle of Peckham 7. septembar 1986. 14.2 miliona Epizoda sa kipom koji plače
The Longest Night 14. septembar 1986. 16.7 miliona Epizoda otmice u dućanu
Tea for Three 21. septembar 1986. 16.5 miliona Del leti jedrilicom
Video Nasty 28. septembar 1986. 17.5 miliona Rodni treba snimiti film
Who Wants to be a Millionaire 5. oktobar 1986. 18.8 miliona Džambo nudi novi početak Delu u Australiji

Božićna epizoda 1986. (75 minuta)

A Royal Flush 25. decembar 1986. 18.8 miliona Rodni se zabavlja sa ćerkom aristokrate

Božićna epizoda 1987. (60 minuta)

The Frog's Legacy 25. decembar 1987. 14.5 miliona Del otkriva nasledstvo koje mu je ostavljeno

Božićna epizoda 1988. (80 minuta)

Dates 25. decembar 1988. 16.6 miliona Del upoznaje Rakel

Šesta sezona (50-minutne epizode)

Yuppy Love 8. januar 1989. 13.9 miliona
Danger UXD 15. januar 1989. 16.1 miliona Eksplozivne lutke
Chain Gang 22. januar 1989. 16.3 miliona Del organizuje prodaju nakita
The Unlucky Winner Is... 29. januar 1989. 17 miliona Rodni pobeđuje na slikarskom takmičenju
Sickness And Wealth 5. februar 1989. 18.2 miliona Del je bolestan, Rodni se veri
Little Problems 12. februar 1989. 18.9 miliona Rodni se ženi sa Kasandrom

Božićna epizoda 1989. (85 minuta)

The Jolly Boys Outing 25. decembar 1989. 20.1 miliona Del ponovo sreće Rakel

Božićna epizoda 1990. (75 minuta)

Rodney Come Home 25. decembar 1990. 18 miliona Rodni i Kasandra se razilaze

Sedma sezona (50-minutne epizode)

The Sky's The Limit 30. decembar 1990. 15 miliona Del nabavlja ukradeni satelitski tanjir za navođenje aviona
The Chance Of A Lunchtime 6. januar 1991. 16.6 miliona Rakel je trudna
Stage Fright 13. januar 1991. 16.6 miliona Del formira pevački duo
The Class of '62 20. januar 1991. 16.2 miliona Del ima godišnjicu mature
He Ain't Heavy, He's My Uncle 27. januar 1991. 17.2 miliona Albert je pokraden
Three Men, A Woman And A Baby 3. februar 1991. 18.9 miliona Del postaje otac

Božićne epizode 1991.-

Miami Twice (I) 24. decembar 1991. 17.7 miliona 50 minuta
Miami Twice (II) 25. decembar 1991. 14.9 miliona 95 minuta
Mother Nature's Son 24. decembar 1992. 20.1 miliona 65 minuta
Fatal Extraction 25. decembar 1993. 19.6 miliona 85 minuta
Heroes and Villains 25. decembar 1996. 21.3 miliona 60 minuta; Betmen i Robin epizoda
Modern Men 25. decembar 1997. 21.3 miliona 60 minuta; Kasandra ima pobačaj
Time On Our Hands 29. decembar 1993. 24.3 miliona 60 minuta; Epizoda sa antičkim satom
Comic Relief 1997 Sketch 14. mart 1997. 10 minuta; specijal
If They Could See Us Now 25. decembar 2001. 20.3 miliona 71 minut;
Strangers on the Shore 25. decembar 2002. 16.3 miliona 75 minuta; Ilegalni imigranti
Sleepless in Peckham 25. decembar 2003. 15.5 miliona 75 minuta; Kasandra se porađa

Ostalo

Licensed to Drill 1984 27 minuta; Izgubljena epizoda; napravnjena kao edukativna emisija za škole

Sa izuzetkom izgubljene epizode, kraćeg božićnog specijala iz 1982. i skeča iz 1997, sve epizode su izdane na VHS i DVD. DVD izdanje 2005. epizode „A Royal Flush“ je razljutilo mnoge obožavaoce zbog izbacivanja skoro 20 minuta materijala i dodavanja smeha epizodama, kojeg nije bilo u originaloj verziji. Isto je urađeno i u VHS izdanju iz 1998. i DVD izdanju iz 2003. „Miami Twice“ i to kombinujući dve epizode u jednu i dodavanjem smeha drugoj. Bi-Bi-Si nikad nije objasnio razloge za to i izgleda da nema planova da izbaci bilo koju od ovih epizoda u svojim prvobitnim izdanjima. Otprilike 6 minuta materijala je izbačeno iz VHS izdanja epizode „The Jolly Boys' Outing“. iz 1994.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi