Mrežni marketing

Mrežni marketing (engl. Network Marketing, ili Multi-Level-Marketing (MLM), marketing po preporuci na području marketinga), označava sustav koji koristi preporuke osobe od povjerenja za svrhu poslovanja pri prodaji roba ili usluga.

Primjer strukture mrežniog marketinga

Svojstva mrežnog marketinga uredi

Mrežni marketing je način distribucije, u kojem tvrtka prodaje svoje proizvode putem samostalnih distributera krajnjim kupcima. Kupci također mogu djelovati kao samostalni „konzultanti“ ili prodavači i u ponovnoj prodaji proizvoda. U mrežnom marketingu se ne radi o čistoj izravnoj prodaji ili izravnom marketingu, pri kojim se izravno u maloprodaji prodaju proizvodi od tvrtke koja proizvodi. Glavna značajka mrežog marketinga je strogo okomita struktura sustava distribucije. Pojam „mreže“ name nije ispravan, jer su strukture u mreži vodoravno, okomito i dijagonalno povezani jedni s drugima i međusobno djeluju. U mrežnom marketingu vlada međutim od vrha do dna strogo hijerarhijska struktura po okomici. Ova struktura dovodi do brojčano raširenog distribucijskog sustava s velikim brojem samostalnih konzultanata.

Razlika između mrežnog marketinga i izravne prodaje uredi

Premda se obje vrste prodaje temelje se na osobnim preporukama, one se razlikuju u nekoliko bitnih točaka.

Kod izravne prodaje tvrtka svoje proizvode ili usluge izravno nudi krajnjim korisnicima, bez posrednika ili preprodavača.

Sustavom mrežnog marketinga proizvode prodaju ili posreduju samostalni prodavači. Pri izravnoj porodaji tvrtka koristi u prodaji zaposljeno specijalizirano osoblje. Umreženik će se samo zaraditi proviziju ako uspije prodati određenu uslugu ili proizvod.

Razvoj mrežnog marketinga uredi

Mrežni marketing je prvotvorno koristila tvtka Amway.

Proizvodi i tržišta uredi

Mrežnih marketingom se uglavnom distribuiraju sljedeči proizvodi:

Kritika uredi

Stručna kompetencija konzultanata uredi

Za djelatnost u većini tvrdaka mrežnoga marketinga ne uvjetuju se specifične kvalifikacije. Trgovac ili zastupnik je od samog početka sam odgovoran za svoje poslovanje, urede i knjigovodstvo. Uobičajeno kao mentor djeluje osoba iz njegove t.zv. upline (izraze je na engleskom) koja participira na zaradi od prodaje podredenih. Upline u mrežnom marketingu označavaju osobe koje su u više u hijerarhiji.

Interne obuke su uglavno ograničene na proizvod i rukovanje, ali bez daljnih kvalifikacija. Mnoge tvrtke mrežnog marketinga u potrazi za novom suradnicima,kao ključni element predstavljaju mogućnost visokih zarada pri izgradnji vlastitih struktura i predstavnicih povjerenstava po nižim razinama.

Zloupotreba povjerenja uredi

Kritičari navode također, da se u mrežnim marketingu koristi osobni odnos povjerenja, kako bi se sumnjive i besmislene proizvode prodavalo na tržištu. Neke sumnjive tvrtke nude proizvode i usluge koje često ne djeluju na način kako se obećava ili prodavaču obećavaju pretjerani poslovni uspjeh. Često se prodavače MLM proizvoda zbog nedjelotvornih učinaka na zdravlje optužuje šarlatanstvom.

Posebno u području hrane, dodataka i kozmetičkih preparata, kao što je Noni ili Aloe Vera. Unatoč visokih cijena rijetko se dostižu obećani učinci. Znanstvena istraživanja uglavnom ne pokazuju učinke.

Uspostava osobnog odnosa je posebno izražena u mrežnim marketingu na financijskom sektoru. Preko osobnog odnosa i povjerenja prodaju se sumnjičavi i precijenjeni proizvodi koje bi u tradicionalnim kanalima distribucije bilo teško ili nemoguće prodati.

Potraga za novim suradnicima putem oglasa uredi

Tipično obilježje mrežnog marketinga je da se pri oglašavanju u ponudama zaposljenja ne opisuje djelatnost. Riječima poput "rad od kuće", "samostalnost" i "slobodno određivanje radnog vremena" uz istodobno vrlo velike dohodke, kao što su "500-6000 € na mjesec" su vrlo česte.

Posao se nudi u tiskanim medijima, na letcima, naljepnicama, a oglašivači samo snose njihov trošak. Ponekad se vrši pritisak ili uvjetuje suradnja s početnim ulaganjima i skladištenje robe za obećanje velikih provizija.

Prodavači uglavnom ne primaju plaće ili slične fiksne i od prodaje neovisne isplate.

Često se izjavljuje, da si navodno svatko može odrediti koliko za svaki dan ili mjesec želi zaraditi. "Kvaka" ili glavni uvjet je međutim, da prodaja cvate.

Važan preduvjet za uspjeh mrežnoga marketinga je u kvaliteta i količina zastupnika koje koje distributor (tzv. “sponzor“) pridobije. Potraga za suradnicima obično počinje prvo s rođacima, prijateljima i poznanicima ("toplo tržište") pri čemu te osobe smatra sve češće potencijalnim kupcima.

Poduzetnički rizik uredi

Za razliku od posla u tvrtci uz plaću kao zaposlenik, tvrtke iz mrežnog marketinga ne ulaze u takav poduzetnički rizik. Osoba koja radi u mrežnim marketing sama za sebe nosi poduzetnički rizik. Dohodci se isključivo sastoje od provizije, te od provizije od svojih podređenih iz tzv. „downline“. Slično kao u t.zv. "piramidama sreće" postoji vrlo mali broj uspješnih ljudi, no međutim veliki broj ljudi koji izgube uložena sredstva i vrijeme te dožive razočarenje ili neuspjeh.