Mount Tomanivi, poznat i kao Toamiivi, ranije Mount Victoria, ugasli je vulkan koji se nalazi na sjevernom dijelu otoka Viti Levu, na Fidžiju. S visinom od 1,324 metra, Mount Tomanivi je najviša planina na Fidžiju. Do vrha postoji planinski put koji kreće iz obližnjeg sela Navai.

Mount Tomanivi
Topografska mapa otoka Viti Levu
Koordinate 17°37′59″S178°01′00″E
Visina 1,324 m
Lokacija
Država  Fidži
Geologija
Tip vulkan (ugasli)
Starost 150,000,000
Planinarenje
Najlakša staza iz sela Navai
Karta
Mount Tomanivi na mapi Fidžija
Mount Tomanivi
Mount Tomanivi

Mount Tomanivi je izvorište četiriju glavnih rijeka Fidžija - Rewa, Sigatoka, Navua i Ba - koje izviru na različitim dijelovima planine.[1]


Tomanivi sadrži velik udio visinskih šuma na Fidžiju te je, stoga, važno stanište brojnih ptica, ali i drugih životinjskih i biljnih vrsta. Površina od oko 17,500 hektara na padinama planine obuhvaća važno ornitološko područje, koje se proteže kroz dva prirodna rezervata i obližnje šumsko područje. Na njemu obitavaju rijetke ptice, a stručnjaci smatraju kako je upravo ovo područje jako pogodno za očuvanje određenih vrsta;[2] na području se mogu pronaći ranjive vrste Pampusana stairi i Erythrura kleinschmidti, ugrožena vrsta Cincloramphus rufus te kritično ugrožena vrsta Charmosyna amabilis.

Reference uredi

  1. „Mount Tomanivi, or Mount Victoria (mountain, Fiji)”. Pristupljeno 2007-07-12. 
  2. „BirdLife Data Zone: Greater Tomaniivi”. datazone.birdlife.org. Pristupljeno 30 May 2017. 

Vanjske veze uredi