Majka Ivana od Anđela

(Preusmjereno sa stranice Mother Joan of the Angels)

Matka Joanna od Aniołów (sh. Majka Ivana od Anđela) je poljski crno-bijeli igrani film snimljen 1961. u režiji Jerzyja Kawalerowicza, poznat kao jedno od najuspješnijih i najuticajnijih ostvarenja poljske kinematografije 1960-ih.

Matka Joanna od Aniołów
RežijaJerzy Kawalerowicz
ScenarioTadeusz Konwicki
Jerzy Kawalerowicz
PredložakMatka Joanna od Aniołów; autor:
Jaroslaw Iwaszkiewicz
UlogeMieczysław Voit
Lucyna Winnicka
Anna Ciepielewska
Franciszek Pieczka
MuzikaAdam Walaciński
FotografijaJerzy Wójcik
MontažaWiesława Otocka
StudioZespół Filmowy Kadr
Datum(i) premijere
9. 2. 1961 (1961-02-09)
Trajanje103 min.
Zemlja Poljska
Jezikpoljski
latinski

Predstavlja adaptaciju istoimene pripovjetke Jaroslawa Iwaszkiewicza, koja je, pak, bila inspirirana stvarnim događajima - tzv. aferom loudonskih demona u Francuskoj 17. vijeka. Film je, kao i predložak, radnju premjestio u Poljsku, odnosno katolički uršulinski samostan gdje se redovnice, na čelu sa majkom Ivanom od Anđela (čiji lik tumači Lucyna Winnicka), ponašaju na način koji sugerira demonsku opsjednutost. Protagonist, koga tumači Mieczyslaw Voit je svećenik poslan da istraži cijeli slučaj i provede egzorcizam, a pri čemu se i sam nalazi pred svakojakim iskušenjima.

Matka Joanna od Aniołów je izazvao pažnju kao jedan od rijetkih filmova iz tadašnjeg komunističkog Istočnog bloka koji se na ozbiljan način bavio religijskim temama, ali još više izuzetnim umijećem Kawalerowicza, koji se dijelom oslanjao na Bergmanov stil i tematiku u Sedmom pečatu, a dijelom na crno-bijelu fotografiju u svrhu stvaranja snažnog kontrasta između dvoje glavnih likova. Film je dobio brojne pohvale od strane kritike, a na Kanskom festivalu i Nagradu žirija. Ponekad se navodi da ga je Andrej Tarkovski kasnije koristio kao jedan od uzora za svoj znameniti film Andrej Rubljov.

Kawalerowiczev film je izazvao dodatnu pažnju kada je 1970. godine britanski režiser Ken Russell snimio kontroverzni film The Devils, također temeljen na loudounskm događajima, ali koji je, za razliku od Majke Ivane, zbog eksplicitnih scena seksa i nasilja i navodne antikatoličke blasfemije dan-danas predmet cenzure.

Uloge uredi

External links uredi