The Bridge at Remagen

(Preusmjereno sa stranice Most kod Remagena)

The Bridge at Remagen (sh. Most kod Remagena) je američki ratni film, danas najpoznatiji po tome što je poslužio kao jedan od povoda za sovjetsku invaziju Čehoslovačke.

The Bridge at Remagen
RežijaJohn Guillermin
ProducentDavid L. Wolper
ScenarioWilliam Roberts
Richard Yates
sinopsis: Roger O. Hirson
UlogeGeorge Segal
Robert Vaughn
Ben Gazzara
Bradford Dillman
E. G. Marshall
MuzikaElmer Bernstein
FotografijaStanley Cortez
MontažaWilliam Cartwright
StudioThe Wolper Organization, Ltd.
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
25. 6. 1969 (1969-06-25)
Trajanje115 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod1.6 mil. $ (SAD i Kanada)[1]

Radnja se odigrava u martu 1945. godine, nedugo pred kraj Drugog svjetskog rata, kada Ludendorffov most kraj grada Remagen postaje jedini preostali most preko Rajne i koga njemački zapovjednik, major Krüger (čiji lik tumači Robert Vaughn), dobije zadatak srušiti i tako spriječiti američke snage da prijeđu Rajnu i prodru u srce Njemačke. Nominalni protagonist, čiji lik tumači George Segal, je američki poručnik Phil Hartman koji je dobio zadatak po svaku cijenu zauzeti neoštećeni most.

Producenti su originalno namjeravali film snimati na autentičnim lokacijama, ali je problem bio kako u tome da je originalni most na kraju ipak bio srušen, a i u tome da su zapadnonjemačke vlasti odbile dati dozvolu za snimanje na Rajni, uvjeren kako će ono poremetiti riječni promet. Kao alternativa se nametnule lokacije u Čehoslovačke - češki grad Davle gdje je most na Vltavi bio identičaa Ludendoffovom, odnosno Most, koji se upravo u to vrijeme demolirao radi izgradnje modernog naselja, te su tako stvorene ruševine mogle efektno "glumiti" ratna razaranja. Iako je Čehoslovačka tada bila članica komunističkog Istočnog bloka, vladajućom Partijom je u doba tzv. Praškog proljeća dominirala liberalna struja koja je bila odlučna pokazati otvorenost prema svijetu; zato je producentima dana dozvola za snimanje te je tako The Bridge at Remagen postao prva veća hollywoodska produkcija koja se za vrijeme Hladnog rata snimala u Istočnom bloku. Međutim, upravo je snimanje filma 1968. godine postalo predmetom sovjetske propagande, pri čemu se tvrdilo da iza cijelog projekta stoji CIA, odnosno da je ono izgovor za dolazak pravih američkih vojnika čiji je cilj izvesti ili pomoći antikomunistički i antisovjetski puč. Te su tvrdnje poslužile kao izgovor za invaziju do koje je došlo u augustu 1968. godine. Ona je zatekla članove ekipe koji su na kraju organizirali evakuaciju taksijima na Zapad. Film je na kraju dovršen u Italiji i Austriji.

Usprkos tako stvorenog publiciteta, The Bridge at Remagen nije imao nekog naročitog uspjeha u kino-dvoranama, a ni kritičari mu nisu bili naklonjeni, smatrajući da je Guillermin sve podredio razmetanju budžetom i pirotehničkim sredstvima nasuprot zapleta i likova.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. "Big Rental Films of 1969", Variety, January 7, 1970 p 15

Vanjske veze uredi