Most Musala

(Preusmjereno sa stranice Most Musala u Mostaru)

Most Musala je na rijeci Neretvi, u gradu Mostaru, Bosna i Hercegovina. Most je kroz burnu istoriju mijenjao naziv i izgled.

Početkom 1873. godine turska vlast je počela radove na gradnji mosta preko Neretve u dijelu grada Musala, ali su vrlo brzo bili obustavljeni, prema nekim izvorima zbog nedostaka sredstava, a prema drugim, zbog ustanka u Hercegovini. Veliki istesani kameni blokovi, predviđeni za stubove mosta, ležali su na obalama Neretve i tako dočekali dolazak Austro-Ugarske.

Pod novom vlasti novi željezni most je završen 1882. godine. Dobio je ime Most cara i kralja Franje Josipa. Bio je dužine 94 metra, postavljen na 6 ozidanih stubova od tesanog kamena.

Željezno-rešetkasti most bio je izrađen u Mađarskoj i bilo je planirano da se njime premosti Neretva u Jablanici, ali greškom, bio je kraći za 4 metra, pa je vozom, koji je već tada vozio od Metkovića do Rame, dovežen i montiran u Mostaru. Novi most za Jablanicu naručen je u Engleskoj, i kasnije bio montiran.

Već 1888. godine obavljena je prva rekonstrukcija ovog mosta. Tom prilikom je preko mosta provedena glavna vodovodna cijev na lijevu obalu Neretve.

U februaru 1935. godine željezna konstrukcija mosta je skinuta, a započeta izgradnja novog, armirano-betonskog mosta. Novi most je završen i pušten u saobraćaj 7. jula 1936. godine. Dobio je naziv Most kralja Petra. Bio je presvučen asvaltom, i to su bili prvi kvadrati asvalta postavljeni u Mostaru.

Nakon Drugog svjetskog rata, od 1945. do rata 1992. godine ovaj most je nosio naziv Most maršala Tita. Od 1952. na tadašnjem Titovom mostu započinje organizirano natjecanje u skokovima u Neretvu koje se tu nastavlja sve do 1968. kada preseljava na Stari most gdje se i danas održava.

Za vrijeme ratnih sukoba 1992-95 most je srušen u noći između 29. i 30. maja 1992. godine. U toku rata, 1993. godine na mjesto srušenog mosta postavljen je privremeni željezni most. Tokom daljnjih sukoba, most je doživio potpunu devastaciju, jedva je bio prohodan. Obnovljen je 1995. godine. Uklonjen je 1999. godine. Na istom mjestu 2000. godine napravljen je novi armirano betonski most, onakav kakav je bio i ranije.

Sada nosi naziv Most Musala.

Vanjske veze uredi