Moskovski patrijarhat

Moskovski patrijarhat (rus. Московский патриархат) je drugo službeno ime Ruske pravoslavne crkve na čijem čelu stoji patrijarh moskovski i sve Rusije.

Osim toga, u crkveno-istorijskoj literaturi termin se koristi za dio ruske crkve od 1589. godine do kraja 18. vijeka, koji se nalazio u jurisdikciji moskovskih patrijaraha, izuzimajući Kijevsku mitropoliju i ruske eparhije u Državnoj zajednici Poljske i Litvanije.

Naziv „Moskovski patrijarhat“ se često upotrebljava da bi se razlikovala ova vjerska zajednica od drugih pravoslavnih organizacija ruske tradicije koje se ne nalaze u vezi s patrijarhom moskovskim ili imaju veći stepen administrativne nezavisnosti od Svetog sinoda Moskovskog patrijarhata.

Moskovska patrijaršija uredi

Glavni članak: Moskovska patrijaršija

U Ustavu Ruske pravoslavne crkve iz 2000, termini Moskovski patrijarhat (rus. Moskovskiй patriarhat) i Moskovska patrijaršija (rus. Moskovskaя patriarhiя) su dobili različita značenja, dok su ranije važili kao sinonimi. Od 2000, Moskovski patrijarhat je postao drugo službeno ime Ruske pravoslavne crkve, a Moskovska patrijaršija je postala sinonim za sveobuhvatnost crkvenih organa koji se neposredno nalaze u jurisdikciji patrijarha moskovskog i sve Rusije.

Izvori uredi

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi