Moses Fleetwood Walker

Moses Fleetwood "Fleet" Walker (Mount Pleasant, Ohio, 7.10. 1857– Cleveland, 11.5. 1924.) bio je SADWamerički igrač bejzbola i crnački aktivist iz 19. vijeka, poznat po tome što je bio prvi potvrđeni crni igrač u historiji američkog profesionalnog bejzbola.

Moses Fleetwood Walker

Walker se rodio u porodici dr. Mosesa W. Walkera, prvog crnog liječnika u gradu Mount Pleasant u Ohiu. Godine 1878. se upisao na Oberlin College, a 1881. je igrao bejzbol za tamošnji tim. Godine 1882. se upisao na pravni fakultet michiganskog univerziteta te i tamo igrao bejzbol za školski tim.

Godine 1883. Walker se priključio nižerazrednom klubu Toledo Blue Stockings. 10.8. 1883. je Toledo igrao egzibijsku utakmicu protiv Chicago White Stockingsa. Tada je legendarni igrač Chicaga Cap Anson, poznat po rasističkim stavovima, odbio igrati sve dok mu menadžer nije zaprijetio globom.

Godine 1884. Toledo se priključio profesionalnoj ligi American Association, te je Walker postao prvi crni igrač u višoj ligi. U 6 utakmica je zajedno s njime igrao i brat Welday Walker. Njegovi suigrači su cijenili njegov talent, ali ne i njegov karakter, odnosno boju kože.

Walker je u julu iste godine doživio ozljedu, a sljedećih nekoliko sezona je proveo u nižim klubovima. Godine 1887. je u klubu Newark Little Giants iz International League igrao zajedno s crnim igračem Georgem Stoveyem. Godine 1888. je, pak, Anson odbio igrati egzibicijsku utakmicu s klubom iz Syracusea nakon što je vidio Ansonovo ime na popisu igrača. Godine 1889. je završila njegova profesionalna karijera.

U aprilu 1891. u Syracuseu je Walkera fizički napala grupa bijelaca. Walker je izvadio nož i zabio ga u slabine jednog od napadača, Patricka Murraya, koji je nakon toga umro. Walker je uhapšen i suđen za ubistvo na mah, ali ga je 3.6. 1891. porota oslobodila svih optužbi, držeći da je postupio u samoobrani.

Walker je 1908. pažnju javnosti na sebe skrenuo tako što je izdao Our Home Colony: A Treatise on the Past, Present, and Future of the Negro Race in America, pamflet od 47 stranica u kojoj iznosi stav da je svaki pokušaj rasne integracije, odnosno mirnog suživota bijelaca i crnaca u SAD osuđen na propast. Kao mnogi crnački intelektualci tog doba, Walker je kao rješenje tog problema vidio masovni egzodus crnaca u Afriku, te tvrdio da bi odgađanje tog egzodusa dovelo do strahovlade kakva se nije vidjela u civiliziranoj zemlji[1].

Široko uvriježeno mišljenje kako je Walker bio prvi crnac u profesionalnim bejzbol ligama se uzdrmalo nedavnim otkrićem kako je William Edward White, koji je 1879. nastupao za Providence Grays, mogao biti crnac, odnosno mulat koji se uspješno izdavao za bijelca.

Bilješke uredi

  1. „Walker, Moses Fleetwood biography”. Arhivirano iz originala na datum 2006-09-01. Pristupljeno 2007-05-01. 

Eksterni linkovi uredi