Morska čudovišta

Morska čudovišta su legendarna stvorenja koja navodno žive u morima. Veruje se kako su ogromne veličine. Postoje mnoge vrste morskih čudovišta: morske zmije, morski zmajevi i slično. Za morska čudovišta se govori kako mogu potopiti brod. U ovu kategoriju spadaju i neka stvorenja čije su postojanje zoolozi potvrdili: neke vrste kitova, kolosalna i gigantska lignja.

Viđenja i legende uredi

Morska čudvišta često su ucrtavana u karte mora. Primer jedne takve karte je Carta marina [sr]. Ucrtavanje morskih čudovišta na karte prestalo je pojavom moderne kartografije. Ipak, priče o morskim čudovištima i priče očevidaca koji su ih navodno videli nastavili su se i u 21. veku. Takva bića proučava kriptozoologija i folklor.

Morska čudovišta se nalaze u kulturama gotovo svih država koje imaju kontakt sa morem. Hamfri Gilbert tvrdio je kako je video čudovište nalik na lava kada se vraćao u Englesku iz Sent Džonsa, Njufaundlend.[1] Hans Egede je u julu 1734. godine, dok je putovao u Nuk, Grenland navodno video stvorenje koje je opisao kao: "Najstrašnije stvorenje, nalik na ništa pre viđeno. Čudovište podiže svoju glavu tako visoko da je izgledalo višlje od gnezda vrana na glavnom jarbolu. Glava je bila mala a telo kratko i naborano... Čudovište je bilo duže od našeg celog broda.".[2]

Bilo je viđenja i u ostalim okeanima: Pacifiku, Indijskom i Južnom okeanu. Neka od poznatih audio-snimaka čudnih zvukova u moru su Blop i Slow Down. Zoolozi ne znaju koja su bića napravila ove zvukove. Istraživanjima je ustanovljeno kako ta stvorenja nisu kitovi. Zvuk ovih stvorenja je nekoliko puta glasniji od najglasnije snimljene životinje, plavog kita. Zaključeno je kako su ta bića veća od plavog kita.

Tela čudovišta uredi

Mnogo puta je prijavljeno kako se na obali pojavio leš čudne životinje. Jedno od najpoznatih trupala nepoznate životinje nazvan je Zuijo-Maru truplo. Truplo je izvučeno iz vode od strane japanskog ribarskog broda "Zuijo Maru" u blizini Novog Zelanda, 1977. godine. Međutim, istraživanja su potvrdila kako se zapravo radi o truplu morskog psa.

Reference uredi

  1. Edward Haies: Sir Humphrey Gilbert's Voyage To Newfoundland, 1583 Arhivirano 2014-09-08 na Wayback Machine-u In the fifth section after the notice "Footnote 11: Stephen Parmenius"
  2. J. Mareš, Svět tajemných zvířat, Prague, 1997