Mormon Tabernacle Choir

Mormon Tabernacle Choir (doslovno "Mormonski hramski zbor" ili "Mormonski šatorski zbor"), poznat i pod skraćenicom MoTab, je pjevački zbor koji se sastoji od 360 pripadnika Crkve Isusa Krista Svetaca Posljednjih dana (Mormonske crkve). Ime je dobio po Mormonskom Tabernakulu, dvorani u gradu Salt Lake City gdje se njegovi članovi svakog tjedna sastaju kako bi vježbali i izvodili pjesme za radio za televiziju. Članstvo u zboru je dobrovoljno, odnosno pjevači sami snose troškove putovanja i vođenja izvedbi.

Mormon Tabernacle Choir
Mormon Tabernacle Choir i Orchestra at Temple Square na koncertu u Salt Lake Cityju 2005.
PorijekloSalt Lake City, Utah, SAD
Muzički rad
Žanrreligijska muzika, klasična muzika, gospel
Diskografska kućaMormon Tabernacle Choir
Ostalo
Povezani izvođačiMusic and the Spoken Word
Orchestra at Temple Square
Temple Square Chorale
Bells on Temple Square
Salt Lake Tabernacle organ
Službene stranicewww.mormontabernaclechoir.org

Zbor je osnovan u augustu 1847. kada su se mormonski pioniri prvi put naselili u dolini Salt Lake u Utahu. Od 1929. godine zbor svakog tjedna na radiju izvodi nastupe za Music and the Spoken Word, emisiju koja se smatra najdugovječnijom u historiji radija, a koja je 1960. dobila i svoju televizijsku verziju.

Zbor, koji je Ronald Reagan nazvao "američkim zborom", je jedan od najuglednijih vokalnih sastava u SAD, te je često nastupao na mnogim svečanostima, bilo da je riječ o proslavi 200. godišnjice postojanja SAD (1976) i donošenja Ustava (1987), bilo da je riječ o predsjedničkim inauguracijam i pogrebima. Od 1893. godine, kada je nastupio na Svjetskoj izložbi u Chicagu, zbor je išao na turneje u SAD i širom svijeta.

Eksterni linkovi uredi