Morcar (ili Morkere; staroengleski: Mōrcǣr; ? - iza 1087) bio je engleski (anglosaksonski) plemić i velikodostojnik, poznat kao posljednji earl Northumbrije prije normanskog osvajanja.

Bio je unuk Leofrica od Mercije, sin earla Aelfgara i mlađi brat earla Edwina od Mercije. Kao i svi Leofricovi potomci, bio je u neprijateljskim odnosima sa potomcima earla Godwina, koji su pred kraj vladavine kralja Edwarda Ispovjednika počeli vladati Engleskom. U oktobru 1065. je u Northumbriji izbio ustanak protiv tamošnjeg earla Tostiga, Godwinovog sina. Ustanici su protjerali Tostiga, a za novog earla izabrali upravo Morcara. Tostigov brat Harold Godwinson je, međutim, nagovorio kralja Edwarda da to prihvati, a sa braćom Morcarom i Edwinom je savez učvrstio vjenčanjem za njihovu sestru Ealdgyth. Kada je početkom 1066. Harold preuzeo krunu, Morcar i Edwin su bili njegovi vjerni vazali, te su uspješno branili sjever Engleske od sada odmetnutog Tostiga koji je iz Škotske pokušao ponovno doći na vlast.

U septembru 1066. je Tostigu iznenada u pomoć s velikom vojskom došao norveški kralj Harald Hardrada. 20. septembra su braća poražena u bitci kod Fulforda; pet dana kasnije je Harold uspio nanijeti odlučujući poraz Norvežanima kod Stamford Bridgea. Međutim, 14. oktobra 1066. je poginuo Hastingsa kada se bez uspjeha pokušao suprotstaviti normanskoj invaziji pod vojvodom Guillameuom (Vilim).

Morcar i Edwin su preživjeli, te su ispočetka pokušali organizirati otpor osvajačima oko mladog prijestonasljednika Edgara Aethelinga. Vrlo brzo su shvatili da nemaju izgleda, te su prihvatili Guillaumea kao novog kralja - Williama I. On je Edwinu zauzvrat ostavio titulu earla Mercije, dok je Morcara zamijenio Williamu vjerni Copsi. Godine 1068. su braća ipak organizirala ustanak od Merciji, ali su od njega brzo odustali.

Godine 1071. je došlo do novog pokušaja ustanka. Edwin je tada na prevaru ubijen, ali se Morcar povezao sa anglosaksonskim plemićem Herewardom Budnim koji se protiv Normana borio iz svog uporišta Isle of Ely. Godine 1072. su Normani uspjeli osvojiti Isle of Ely, a Morcar je zarobljen. Sve do 1086. je ostao u zarobljeništvu dok ga William nije pomilovao nedugo prije smrti. Williamov sin i nasljednik Willaim Rufus ga je, međutim, dao ponovno zatvoriti, te je umro u zarobljeništvu.

Izvori uredi

Perstvo Engleske
Prethodi:
Tostig
Earl of Northumbria
1065–1066
Slijedi:
Copsi