Mopsuestija

(Preusmjereno sa stranice Mopsuestia)

Mopsuestija (grčki Μοψουεστία Mopsou(h)estia; latinski: Mopsuestia), kasnije Mamistra, je bio drevni grad maloazijske oblasti Cilicia Campestris na rijeci Piram (danas Ceyhan Nehri) smješten oko 20 km istočno od drevne Antiohijske Kilikijske (današnja Adana u Turskoj).

Grad je dobio ime po grčkom mitološkom proroku Mopsu. U antičkim izvorima se relativno rijetko spominjao, povremeno mijenjajući ime po tadašnjim vladarima - za vrijeme Seleukida se zvao Seleukija na Piramu, za vrijeme rimskog cara Hadrijana se zvao Hadrijana, a za vrijeme Decija Decija. Pod imenom Mopsuestija je poznat prije svega kao jedno od središta kršćanstva odakle je potekao znameniti teolog Teodor Mopsuestijski.

Za vrijeme bizantsko-arapskih ratova su zauzeli Omejadi godine 686. a potom oko 700. učinili jednim od svojih prvih važnijih uporišta u Maloj Aziji. Oko njega su se vijekovima vodile borbe, sve dok ga u 10. vijeku nisu uspjeli preoteti Bizantinci. U 11. i 12. vijeku su se za njega borili Bizantinci, križari i Armenci, prije nego što je 1268. postao središte Armenog Kraljevstva Kilikije. U 14. vijeku su ga zauzeli Turci, pod čijom je vlašću nazadovao te se sveo na selo pod imenom Misis. Obližnji Muzej mozaika iz Misisa, osnovan 1959. sadrži mozaike koji su pronađeni tokom kasnijih arheoloških istraživanja.

Danas se vodi kao titularna biskupija Rimokatoličke crkve.

Izvori uredi

  • Hild, Friedrich; Hellenkemper, Hansgerd (1990) (German). Tabula Imperii Byzantini, Band 5: Kilikien und Isaurien. Vienna: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften. ISBN 3-7001-1811-2. 

Vanjske veze uredi