Moonraker (roman)

Moonraker je špijunski roman britanskog pisca Iana Fleminga objavljen 1955. godine, poznat kao treći iz originalnog ciklusa o tajnom agentu Jamesu Bondu. Radnja prikazuje kako je Bonda njegov šef M šalje da istraži Sir Huga Draxa, bogatog industrijalca kome je britanska vlada povjerila izgradnju interkontinentalnog balističkog projektila pod imenom Moonraker; Bond otkriva da je Drax, koji se proslavio kao vojnik u Drugom svjetskom ratu u stvari njemački aristokrat i fanatični nacist koji je pod krinkom amnezije preuzeo identitet britanskog industrijalca te to nastoji iskoristiti kako bi, uz pomoć nuklearne glave koju su mu dostavili Sovjeti projektilom uništio London.

Moonraker
korice prvog izdanja
Autor(i)Ian Fleming
Dizajn koricaIan Fleming
Kenneth Lewis
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
SerijaJames Bond
Žanr(ovi)špijunski roman
IzdavačJonathan Cape
Datum izdanja5. april 1955.
Stranica255
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Live and Let Die (1954) Diamonds Are Forever (1956)

Za Moonraker, koji je Fleming inspiraciju pronašao kako u elitnim klubovima britanske aristokracije, tako i vlastitim dobrim poznavanjem obavještajne djelatnosti u Drugom svjetskom ratu, je karakteristično da je jedini roman o Jamesu Bondu čija se radnja u potpunosti odigrava u Engleskoj, a zbog čega mu je dio čitatelja zamjerao nedostatak "egzotičnih" lokacija. Roman je, sa druge strane, svojom temom pogodio preokupacije tadašnje publike - kako strah od nuklearnog uništenja, tako i od raketnih napada nalik na udare V-1 i V-2 u Drugom svjetskom ratu, ali i bojazni da bi Njemačka, čiji je zapadni dio upravo tada formirao vlastitu vojsku i prolazio kroz munjeviti rast poratne ekonomije, mogla ponovno ugroziti Britaniju. Kao i raniji romani, Moonraker je postao bestseler i dobio dobre kritike.

Prvi put je adaptiran u obliku stripa, originalno objavljenog u Daily Expressu 1958. godine (a nekoliko decenija kasnije i u Jugoslaviji), a sljedeći put kao istoimeni igrani film 1979. godine, mada je u njemu radnja promijenjena gotovo do neprepoznatljivosti.

Vanjske veze uredi