Monty Python

(Preusmjereno sa stranice Monti Pajton)

Monti Pajton ili Pajtonovci su tvorci i glumci „Letećeg cirkusa Montija Pajtona“ (engl. Monty Python's Flying Circus), čuvene britanske humorističke serije. Ova grupa je pored televizijske serije snimila i nekoliko filmova, veći broj muzičkih ploča, a objavili su i nekoliko knjiga i računarskih igrica i održali veći broj pozorišnih nastupa. Njihov iščašeni humor napravio je veliki uticaj na komediju, a neke od njihovih rečenica stekle su kultni status:

  • „A sad nešto potpuno drugačije...“ (engl. „And now, for something completely different…“)
  • „Niko ne očekuje špansku inkviziciju!“ (engl. „Nobody expects the Spanish Inquisition!“)
Pajtonovci početkom 1970-ih:(napred) Teri Džouns, Džon Kliz, Majkl Pejlin, (iza) Grejam Čepmen, Erik Ajdl i Teri Gilijam.

Neki od njih su napravili i uspešne glumačke karijere.

Naziv uredi

  • Monti

Monti je bio nadimak britanskog vojskovođe Montgomerija iz Drugog svetskog rata i odabrano je njemu u počast. Na prostorima bivše Jugoslavije popularna je urbana legenda da je Monti Pajton bio britanski pilot koji je oborio najviše savezničkih aviona u Drugom svetskom ratu.

  • Pajton

Imenu Monti bilo je neophodno čudno prezime koje će istovremeno zvučati komično i dosadno, pa je izbor pao na Pajton (Piton).

Majkl Mils, koji je u to doba bio šef komedije na BiBiSiju, je predložio reč cirkus jer su to u BiBiSiju koristili kao naziv za ovu grupu momaka koja je stalno tumarala po zgradi BiBiSija poput cirkusa.

  • Leteći

Pridev Leteći su dodali članovi trupe da ne bi zvučali kao pravi cirkus, a istovremeno je postignut efekat imena vazduhoplovne jedinice iz Prvog svetskog rata.

  • ... ili nešto potpuno drugačije

Postoji priča da je Monti Pajton realan lik, u stvari britanski pilot koji je oborio najviše savezničkih aviona tokom I svetskog rata. Niko nije potvrdio ovu priču.

Članovi Letećeg cirkusa uredi

Pajtonovska izdanja uredi

Televizija uredi

Serija kojom je započeo fenomen zvan Pajtonovci.
  • Monti Pajtonov Leteći cirkus (Monty Python's Fliegender Zirkus) (1972)
Dve posebne epizode rađene za zapadnonemačku televiziju. Prvi je bio na nemačkom, dok je drugi bio titlovan.

Filmovi uredi

Zbirka skečeva iz prve dve sezone televizijske serije koji su ponovo snimljeni za potrebe filma.
Niskobudžetna parodija na kralja Artura i njegove vitezove okruglog stola koji u svojoj potrazi za Svetim Gralom nailaze na mnogobrojne likove.
Parodija hrišćanstva i mitova o Hristu, prikazana kroz Brajana koji je rođen na Božić u štali do one u kojoj se rodio Isus i celog života biva zamenjivan za Mesiju.
Snimci raznih skečeva izvođen u holivudskom pozorištu.
Skečevi koji iz pajtonovskog ugla prikazuju život čoveka od nastanka i rođenja pa do smrti i posle nje.

Eksterni linkovi uredi