Monteniggers je bio crnogorski hip hop koji je službeno djelovao od 1994. do 1999. Članovi su mu bili Igor Lazić (Lucky boy, Niggor), Duško Nikolić (Ducka) te Nebojša Saveljić (Nebo, Sky), brat bivšeg jugoslovenskog fudbalskog reprezentativca Niše Saveljića.

Monteniggers
Porijeklo Kotor, Crna Gora (tada SR Jugoslavija)
Žanrovi Hip hop
Godine aktivnosti 1994–1999
Diskografske kuće Komuna Belgrade
Povezani izvođači Niggor
Bivši članovi/ce
Igor Lazić(a.k.a. Lucky Boy, Niggor)
Nebojša Saveljić (a.k.a. Nebo, Sky)
Duško Nikolić

Počeci Monteniggersa datiraju 1988. kada je osnovan bend "Brake Boys" koji godinu dana kasnije mijenja ime u "AE: TELL ME". Duško Nikolić je nedugo zatim razbolio i više nije mogao da nastupa ali je zato pisao tekstove.

Prvi zapaženi nastup imali su u ljeto 1996. godine, na 96 Radijskom festivalu nastupaju sa pjesmom "Mala plava" gdje su odmah osvojili simpatije publike. Te iste godine izdaju album "Tajna marenda". Kao kultni hit sa prvog albuma Monteniggersa izdvaja se pjesma "Ducka Diesel" koja je proglašena za Pjesmu godine 1996. Duško Nikolić je umro od leukemije nedugo nakon izdavanja albuma.

Drugi album "AllBoom" izdaju 1998. godine. Sljedeće godine izbacuju pjesmu "So i tekila" koja je postala veliki hit.

31. oktobra 1999 godine, Nebojša "Nebo" Saveljić je poginuo u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Podgorica - Cetinje. Taj je tragični događaj doveo do kraja benda Monteniggers, ali potakao Igora Lazića da sa u to vrijeme malo poznatim pjevačem Vladom Georgijevim, Igor snima duetsku pesmu "Ne brže od života", posvecenu Nebojši. Nakon toga je organizavao fondaciju "Sky forever" čiji je cilj pokretanje, preduzimanje i finansiranje društvenih aktivnosti radi stvaranja uslova za povećanje bezbjednosti u saobraćaju.

AlbumiUredi

  • Tajna Marenda (1996)
  • Alboom (1998)

Spoljašni linkoviUredi