Čudovišta iz ormara (engl. Monsters, Inc.) je američki kompjuterski-animirani film studija Piksar u režiji Pita Doktera.

Monsters, Inc.
kino-poster
RežijaPete Docter
ProducentDarla K. Anderson
ScenarioAndrew Stanton
Daniel Gerson
sinopsis: Pete Docter
Jill Culton
Jeff Pidgeon
Ralph Eggleston
UlogeJohn Goodman
Billy Crystal
Mary Gibbs
Steve Buscemi
James Coburn
Jennifer Tilly
MuzikaRandy Newman
MontažaRobert Grahamjones
Jim Stewart
StudioWalt Disney Pictures
Pixar Animation Studios
DistribucijaBuena Vista Pictures
Datum(i) premijere
2. 11. 2001 (2001-11-02)
Trajanje92 min.
Zemlja Sjedinjene Države
JezikEnglish
Budžet115 mil. $[1]
Bruto prihod562,8 mil. $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Monsters University (2013)

Radnja filma prati dva čudovišta zaposlena u preduzeću Čudovišta Ink. - zastrašivača Džejmsa "Salija" Salivana i njegovog partnera i najboljeg prijatelja Majka Vazovskog. Zaposlenici preduzeća snabdevaju grad električnom energijom tako što noću plaše decu, koje se ujedno i boje jer ih smatraju izvorom zaraze. Kada jedna devojčica dospe do njihovog grada, Majk i Sali moraju da je vrate nazad pre nego što bilo ko primeti da se tu nalazi.

Film Čudovišta iz ormara naišao je na pozitivne reakcije kritičara[2] i ostvario je dobru zaradu na bioskopskim blagajnama[3]. Bio je nominovan za 4 nagrade Oskar, od kojih je dobio jednu - za najbolju originalnu pesmu[4]. Takođe je osvojio nagrade BAFTA[5] i Gremi[6].

2012. godine film se prikazivao u bioskopima u 3D verziji, a 2013. izašao je i prednastavak pod nazivom Univerzitet za monstrume.

Radnja uredi

Paralelni grad Monstropolis u kome žive čudovišta, snabdeva se energijom koja se stvara vriscima dece iz ljudskog sveta. U fabrici Čudovišta Ink. zaposleni poznati kao "zastrašivači" koriste vrata kao portale kroz koje ulaze u spavaće sobe dece koju zastrašuju noću kako bi prikupili njihove vriske. Ovaj zadatak smatra se veoma opasnim, jer čudovišta veruju da su deca toksična i da bi i najmanji dodir sa njima imao fatalne posledice.

Džejms P. "Sali" Salivan, koji živi sa svojim asistentom i najboljim prijateljem Majkom Vazovskim, najbolji je zastrašivač u celoj kompaniji. Njegov večiti rival Rendal Bogs već godinama pokušava da mu oduzme tu titulu, ali mu ne polazi za rukom. Jedne večeri, Sali saznaje da je Rendal tokom svoje posete spratu za zastrašivanje ostavio vrata otvorena i da je devojčica uspela da uđe u fabriku. Sali se obraća Majku sa pomoć, ali nailaze na brojne prepreke dok pokušavaju da je vrate nazad.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Džon Gudman Džejms P. "Sali" Salivan
Bili Kristal Majkl "Majk" Vazovski
Meri Gibs Meri "Bu"
Stiv Busemi Rendal Bogs
Džejms Kobern Henri Dž. Voternus Treći
Dženifer Tili Silija Mej

Izvori uredi

Vanjske veze uredi