Monogram je motiv napravljen preklapanjem ili spajanjem dva ili više slova ili neke grafeme u stvaranje nekog simbola. Monogrami se često prave kombinovanjem inicijala pojedinca ili neke organizacije, koji se koriste kao simboli ili logotipi.

Monogram holandske istočnoindijske kompanije sastavljene od slova VOC (Vereenigde Oost-Indische Compagnie)
"AD" monogram koji je Albrecht Dürer koristio kao potpis.

Istorija uredi

Monogrami se prvo pojavljuju na kovanom novcu oko 350. p. n. e.. Najraniji poznati primeri su imena grčkih gradova na novcu, često koristeći samo prva dva slova tih gradova. Monograme su još koristili umetnici i zanatlije na slikama, skulpturama, i komadima nameštaja, pogotovo kada su gilde pooštravale mere protiv nedozvoljenog učešća u trgovini.

Hristov monogram uredi

Hristov monogram, ili Labarum (☧), se sastoji od prva dva grčka slova u reči Hrist (grč. ΧΡΙΣΤΟΣ, ili Χριστός), slova H (Hi) i R (Ro). Prvi put ga je upotrebio rimski car Konstantin. Slovo R se često prikazuje tako da podseća na pastirski štap, a slovo H da podseća na krst, predstavljajući Isusa Hrista kao dobrog pastira svoje pastve, hrišćanske Crkve.

Monarhistički monogrami uredi

Monogrami sa imenima monarha su korišćeni kao oznaka javnih organizacija u raznim oblicima monarhija (kraljevstvo, carstvo...), što je stvaralo vezu sa vladarima. Monarhistički monogrami se još javljaju na novcu, često sa krunom na njima.

Eksterni linkovi uredi