Mojmir II (slovački: Mojmír II.; ? - 906?) bio je posljednji kralj Velike Moravske, koji je vladao od 894. do svoje smrti.

Bio je sin kralja Svatopluka I i godine 894. je naslijedio njegovo prijestolje. Istovremeno je Kneževina Nitra dana kao apanaža njegovom bratu Svatopluku II. To je iskoristio istočnofranački kralj Arnulf Karantanski kako bi Svatopluka potakao da 895. digne ustanak protiv brata. Građanski rat, ali i napadi Mađara sa istoka, značajno su oslabili Veliku Moravsku, koja je odmah počela gubiti teritorije - 894. je Istočnim Francima morala biti predana od Mađara opustošena Balatonska kneževina, a 895. se od Velike Moravske odvojila Češka i postala istočnofranački vazal. Godine 897. je isto učinila i Lužica. U međuvremenu su se godine 896. u Panonskoj nizini Mađari trajno naselili.

Nakon početnih neuspjeha je Mojmir privremeno uspio konsolidirati svoju vlast. Godine 898. je pozvao papu da mu pošalje nove svećenike, kako bi suzbio uticaj bavarskih svećenika. Iste je godine uspio poraziti i zarobiti Svatopluka II, iako je on uspio pobjeći i zarobljeništva u Njemačku. Oko godine 900. je zajedno sa Mađarima sklopio savez i napadao Bavarsku. Zbog toga su Istočni Franci godine 901. sklopili savez sa Mojmirom, a on se također pomirio sa bratom. 902. i 906. je odbio mađarske napade, a 904. čak pomagao Bavarcima.

Kada je Mojmir umro nije zabilježeno. Međutim, s obzirom da se ne spominje u zapisima koji opisuju veliki bavarski poraz od Mađara u bitci kod Bratislave 907. godine, pretpostavlja se da je umro te ili prethodne godine. Njegova država se već tada ili neposredno kasnije raspala. Najveći dio teritorija su podijelili Mađari i novostvorena Kraljevina Češka. U planinama, koje se nalaze u današnjoj Slovačkoj su nekoliko decenija kasnije vladali nezavisni vladari.

Prethodi:
Svatopluk I
kralj Velike Moravske
894–?906
Slijedi:
unknown