Aquí no hay quien viva

(Preusmjereno sa stranice Moji dragi susjedi)

Aquí no hay quien viva (u doslovnom prevodu Ovde ne može da se živi) je španska humoristička TV- serija. Govori o fiktivnim stanovnicima zgrade u ulici Desenganjo br. 21 u Madridu. Serija je premijerno počela sa prikazivanjem na španskoj televiziji Antena 3 7. septembra 2003. godine. Serija je postala popularna zahvaljujući smešnim likovima, duhovitom scenariju, kao i ruganju aktuelnim i savremenim problemima.

Aquí no hay quien viva
Žanrhumoristička TV-serija
KreatorAlberto Caballero
Iñaki Ariztimuño
Laura Caballero
ScenarioAlberto Caballero i Daniel Deorador
Nastupaju
Uvodna temaAquí no hay quien viva; izvodi: Vocal Factory
Zemlja porijekla Španija
Jezik/cišpanski
Broj sezona5
Broj epizoda91 (popis epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i)José Luis Moreno
Emitiranje
Originalni kanalAntena 3
Neox (reprize)
Originalno prikazivanje7. 12. 2003. – 6. 7. 2006.
Kronologija
SlijediLa que se avecina
Srodne emisijeFaites comme chez vous! (francuska verzija)
Aquí no hay quien viva (argentinska verzija)
Aquí não há quem viva (portugalska verzija)
Qui non si può vivere (italijanska verzija)
Vecinos (meksička verzija)
Eksterni linkovi
Službene stranice

U Srbiji je serija premijerno prikazana oktobra 2009. godine na televiziji B92 pod naslovom Moje drage komšije. U Hrvatskoj se premijerno prikazuje od jeseni 2012. na programu Mreža TV pod naslovom Moji dragi susjedi.

Likovi u seriji

uredi

Portirnica

uredi

Emilio Delgado Martin (šp. Emilio Delgado Martín) kog tumači glumac Fernando Tehero (šp. Fernando Tejero) je portir zgrade. Ima oko trideset godina i živi u portirnici sa svojim ocem, Marijanom. On je neambiciozan čovek koji samo želi da živi bez briga, i ima stalnu devojku. Na nesreću, zgrada u kojoj živi ne može to da mu pruži. On je bio jedno vreme na fakultetu, dok nije izbačen sa njega. Imao je tri devojke: Rosio (poštarku sa sinom sa kojom je zamalo sklopio brak), Belen (imaju komplikovan odnos i više puta su raskidali vezu i mirili se) i Karmen (njegova profesorica sa fakulteta). Njegova najpoznatija fraza koju koristi u seriji je "šp. un poquito de por favor" (molim malo pažnje) i brzo je ušla u svakodnevnu upotrebu u razgovoru omladine u Španiji posle emitovanja serije.

Marijano Delgado (šp. Mariano Delgado), kog tumači glumac Eduardo Gomes (šp. Eduardo Gómez) je Emiliov otac, koji se ne ponaša u skladu sa tim. On se razveo od Emiliove majke, pa je došao da živi kod Emilija, u prvim epizodama prodavao je knjige po zgradi kao trgovački putnik. Teško ga je iznervirati, veliki je ženskaroš, ali bez velikog uspeha, uvek ima kombinacije da zaradi novac. Često ga sin izbacuje iz portirnice. Njegova najpoznatija fraza koju koristi u seriji je nemate pojma o životu (šp. ignorantes de la vida) kojom kritikuje mlađu generaciju zbog neznanja. I pored neobičnog izgleda za sebe smatra da je metroseksualac, što zasmejava komšije.

Stan 1-A

uredi

Ili dvorišni radio (šp. Radiopatio), tri starice koje skupljaju tračeve po zgradi, i vrlo često igraju bingo i ostale igre na sreću. Ironično ih nazivaju i Čarlijevi anđeli.

Visenta Benito (šp. Vicenta Benito) koju tumači glumica Hema Kuervo (šp. Gemma Cuervo) je penzionerka koja se nikada nije udavala, još je devica i čeka ljubav svog života. Vrlo je naivna (do te mere da izgleda glupo), ljubazna, i vrlo optimistična. Njen pas Valentin je najvažnija stvar za nju. Zajedno sa sestrom Marisom i prijateljicom Končom vodi sve tračeve u zgradi. Zaljubljena je u komšiju Andresa. U trenutku se čini da je glupa, ali u suštini je veoma pametna kad hoće.

Marija Luisa Marisa Benito (šp. Maria Luisa "Marisa" Benito) koju tumači Marivi Bilbao (šp. Mariví Bilbao) je Visentina starija sestra. Pošto ju je muž Manolo ostavio, došla je da živi kod Visente. Ona je sušta suprotnost svojoj sestri, gruba, direktna, strastveni pušač, uvek željna rakije od anisa. Želi da se odseli u ekskluzivno špansko letovalište Benidorm sa zgodnim Nemcem. Po zgradi se šeta u mladalačkoj odeći sa zapaljenom cigarom i flašom rakije.

Konča (šp. Concha) lik tumači Ema Penelja (šp. Emma Penella) je u prvoj sezoni živela u stanu 2-B sa svojim sinom Armandom i unukom Danijem. Istovremeno je izdavala stan 3-B. Posle toga su stan u kom su živeli prodali porodici Gera, odselili su se, a Konča je završila u staračkom domu, iz sažaljenja su je prihvatile Visenta i Marisa da živi sa njima. Pored ogovaranja poznata je i po terorisanju svojih podstanarki. Često se svađa sa stanarima zgrade, a najviše sa predsednikom kućnog saveta.

Stan 1-B

uredi

Maurisio "Mauri" Idalgo (šp. Mauricio "Mauri" Hidalgo) koga tumači glumac Luis Merlo (šp. Luis Merlo) je gej novinar koji je ranije radio za časopis sličan Kosmopolitenu. Mauri često nije siguran da li su momci za koje je zainteresovan gej. Tokom prve sezone, živeo je sa svojim momkom Fernandom, koji je kasnije otišao poslom za London. Kasnije je Mauri dobio sina, Ezekijela, putem veštačke oplodnje sa svojom cimerkom, lezbijkom Beom. Takođe je imao vezu sa Lusijinom bratom Dijegom, koja se završila kada se Dijego spetljao sa Abelom, dadiljom njegovog sina. Kasnije se Fernando vratio i opet žive zajedno. Nedavno je Mauri rešio da napiše roman, na nagovor Fernanda i zbog toga što nije bio zadovoljan svojom karijerom. Nakon ozbiljne spisateljske blokade, Marijano mu je pomogao da napiše akcionu novelu o vozaču kamiona koga pogađa munja te dobija moć predviđanja. Iako je Mauri mislio da je priča smešna, pristao je na ideju. Knjiga je postala bestseler.

Fernando Navaro (šp. Fernando Navarro) koga tumači Adrija Koljado (šp. Adrià Collado) je advokat, Maurijev momak tokom prve sezone. Nakon što je izgubio posao posle priznanja svoje seksualnosti, dobio je odličnu poslovnu ponudu u Londonu i konačno odlučio da je prihvati. Neko vreme su on i Mauri imali vezu na daljinu, ali su konačno raskinuli kao prijatelji. Kasnije se vratio i, nakon kratke zbrke, on i Mauri ponovo žive zajedno. Odlučio je da pokrene sopstveni posao, a on i Mauri su se upravo venčali.

Stan 2-A

uredi

Huan Kuesta (šp. Juan Cuesta) Tumači ga glumac Hose Luis Hil (šp. Jose Luis Gil). Živi sa ženom Palomom, sinom Hose Migelom i ćerkom Natalijom. Kasnije će na Palomino mesto doći Izabel, Huanova druga žena, koja je gurnula Palomu kroz prozor i pregazila ju je kolima.

Isabel (šp. Isabel) Huanova druga žena, gurnula je Palomu kroz prozor i na kraju je pregazila kolima. Doselila se u Desenganjo 21 u 18. epizodi (1. epizoda 2. sezone). Bivši muž joj je Andres, sa kojim ima dva sina. Njenu ulogu tumači glumica Isabel Ordaz. (šp. Isabel Ordaz)

Stan 3-A

uredi

U ovom stanu živi Lusija sa svojim dečkom Robertom, sa kojim će kasnije raskinuti, a onda i sa dečkom Jagom sa kojim će takođe raskinuti. Tada se tu doseljava njen otac Rafael, a ona odlazi. On želi mnogo promena u zgradi i sve on želi da plati zato što je bogat.

Stan 3-B

uredi

U stanu 3B živi Belen koja je od samog početka serije prisutna (kao i Huan Kuesta, Natalija, Hose Migel i Emilio i Emiliov otac Marijano) i živi u stanu. Kasnije će živeti sa lezbijkama Anom i Beom i svojom majkom, koja će joj biti žirant u otplaćivanju hipoteke kada bude želela da kupi stan. Njena majka će se zaljubiti u Rafaela i oni će biti u ozbiljnoj vezi. Belen je u početku živela sa Alisijom.

Tavan

uredi

Na tavanu u početku nije živeo niko, ali su se posle smenjivali.

Video-klub

uredi

Tu radi Pako-Pakito koji je prisutan lik još od 1. epizode u prvoj sezoni. Tamo često borave i Hose Migel, Emilio i Emiliov otac, Roberto i Karlos (dok su bili u seriji), i najnoviji lik- Hose Marija koji ima tetku Ćoni. Pako i Emilio Delgado su osnovali udruženje- "Veće mudraca" čiji su članovi bili i pomenuti: Marijano Delgado (Emiliov otac), Hose Migel, Karlos i Roberto i Hose Marija. Na njihovim sastancima u video-klubu bi najčešće pričali o devojkama i glasali npr, da li da nečto prećute ili kažu devojkama itd.

Sezone

uredi

Prva sezona

uredi

Počinje radnja cele priče, nove komšije se doseljavaju (Lusija i Roberto) i kreće zaplet. U stanu 2A Paloma misli da je trudna, iako će se kasnije ispostaviti da nije, u 2B Končin sin izlazi sa puno devojaka i dovodi ih u stan, u 3A Roberto i Lusija imaju predbračne probleme, pa otkazuju venčanje. U 3B Alisija juri momke, pa čak i one iz 1B koji bezuspešno pokušavaju da joj dokažu da su homoseksualci, A Belen se dvoumi između portira Emilija Delgada kome se otac doselio u portirnicu i Karlosa Lusijinog bivšeg, ali se nakon svega vraća Emiliju sa kojim će kasnije u celoj seriji raskidati i miriti se. U 1A Marisa puši i pije rakiju od anisa, dok Visenta pokušava da nađe svoju pravu ljubav za koju čuva nevinost.

Druga sezona

uredi

To je sezona u kojoj se doseljava novi komšija sa ženom Izabel i sinovima u stan 2-B koji je Konča prodala i ona se doseljava kod Marise i Visente u stan 1-A. Ova sezona počinje 18. epizodom.

Poslednja sezona

uredi

Serija se završava tako što su svi prodali svoje stanove Rafaelu, Lusijinom ocu, za mnogo novca i sele se. Posle više od osamdeset godina postojanja, njihova zgrada se ruši. Visenta je rekla: „ovde sam rođena, mislila sam da ću ovde i da umrem“. Kraj poslednje epizode obeležavaju njihove suze u očima i na kraju se zajedno slikaju za uspomenu na dugogodišnje prijateljstvo. Tako se završava ova komedija koja govori o veoma uzburkanom životu ljudi.

Vanjske veze

uredi